VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejchutnější potravina kraje: brynza, pršut či dort

Brno /FOTOGALERIE/ – Jogurtový dort, kozí brynza, pršut z kotlety a další tři výrobky získaly v pondělí prvenství v soutěži s názvem Regionální potravina Jihomoravského kraje. O prestižní titul se v šesti kategoriích ucházelo čtyřiapadesát produktů od osmnácti výrobců.

16.8.2010 6
SDÍLEJ:

Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje. Foto: DENÍK/Attila Racek

Soutěž se letos konala poprvé a navazovala na souběžné hodnocení výrobků v pátém ročníku soutěže Zlatá Chuť jižní Moravy.

Cílem soutěže je posílit domácí výrobce kvalitních potravin. „Certifikát, který vítězové soutěže dostali, má lidem připomenout existenci kvalitních regionálních výrobků,“ řekl předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček.

Odborná porota složená z veterinárních odborníků, zemědělské a potravinářské inspekce, zaměstnanců Mendlovy univerzity v Brně, agrární komory a ministerstva zemědělství hodnotila výrobky v šesti kategoriích.

V kategorii Mléko a mléčné výrobky zvítězila Kozí brynza Sedlák. Mezi pekařskými a cukrářskými výrobky získal prvenství jogurtový dort Václava Labského, který je majitelem brněnské cukrárny U Čtyř mamlasů. V kategorii masné speciality zvítězil Židlochovický pršut z kotlety od Františka Janíčka. Další ocenění dostal také Česnek z Bořitova, Ovoce s medem a pivo Jubiler 1680.

Členové komise výrobky posuzovali z mnoha hledisek. Hodnotili chuť, vzhled, originalitu, použité suroviny a design výrobků. Zajímalo je také, jaký má výrobek vliv na lidské zdraví nebo jak je dostupný na trhu.

Značku Regionální potravina porota výrobkům udělila na čtyři roky. Po uplynutí tohoto období mohou výrobci požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání. Vítězné výrobky budou tvůrci prezentovat na českobudějovické Zemi živitelce a na jihomoravských krajských dožínkách.

LUCIE TŮMOVÁ

16.8.2010 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT