Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou
naleznete ZDE

Dobrá Vinice je členem sdružení VOC Znojmo. „Stáří našich vinic je mezi šesti a čtyřiadvaceti lety,“ říká jednatel firmy Petr Nejedlík.


Odkud pochází akcionáři vinařství Dobrá Vinice?

Já sám jsem odsud, ostatní akcionáři jsou z Prahy z oblasti reklamy nebo informačních technologií. Jarda Osička je pak z Velkých Bílovic.

Kdy firma vznikla?
Do obchodního rejstříku jsme zapsáni v roce 1994, první komerční ročník jsme prodali v roce 2000. Na trhu jsme tedy zhruba deset let.

Jak jste se k vinařství dostal?
Poněkud oklikou. Rodinnou tradici nemáme, já sám jsem vystudoval pedagogickou školu a rok jsem dokonce učil. Ale protože jsem měl rád víno, odešel jsem na nějaký čas do Slovinska a Itálie, tam jsem pracoval ve vinařstvích. Teď už mám kamarády vinaře i ve Francii a od těch všech beru zkušenosti. Oni nemají problém se o své znalosti podělit.

Máte ze zahraničí nějakou neobvyklou zkušenost?
Na rozhraní Slovinska a Itálie jsou nejlepší tamní vinařství a jejich nejlepší vína byly vždycky směsky. Tam říkají, že jestli můžeš smícháním vín udělat víno lepší, tak to smíchej. U nás se sice na směsky, moderně cuvée, dívá trošku skrze prsty, ale pro nás je právě výsledné víno důležitější, než samotná odrůda. Více než polovinu vín tedy u nás tvoří směsky.
A protože všechny věci už jsou vymyšlené, tak i my se jimi necháváme inspirovat. Třeba směsku ryzlinku, veltlínu a sauvignonu nazýváme Cuvée Kambrium podle podloží, na kterém roste. Kambrium je jedna z fází prvohor, ze které kopečky kolem Popic pocházejí.

Kolik máte vlastních vinic?
Máme třináct hektarů vlastních vinic, odrůdově se jedná o Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon a Müller Thurgau. Jarda Osička má ještě ve Velkých Bílovicích burgundy, tedy Pinot Gris, Pinot Noir a Chardonnay. V Novém Šaldorfu pak víno vyrábíme ve třech sklepích. Celoročně teď máme tři zaměstnance, na sezonu bereme brigádníky.

Jaký počet lahví ročně vyrobíte?
Předloni i vloni to bylo pod dvacet tisíc lahví, letos máme ještě dvě třetiny hroznů ve vinohradu. Letošní rok ale vypadá, co do objemu, špatně. Odhaduji zhruba poloviční sklizeň. Kdyby to tak mělo být i další rok, bylo by to už asi likvidační.
Snažili jsme se letos nějaké hrozny dokoupit, ale je to zoufalé, všude jich je málo. Navíc ceny jsou takové, jaké nepamatuji. Některé odrůdy s vyšší cukernatostí stojí i přes třicet korun za kilogram…
Dalším problémem je, že nám letos hodně hroznů z vinice ukradli zloději. Je to o to více smutné, že to jsou většinou místní lidé z okolí našeho vinohradu.

Neúroda se jistě bude muset odrazit i ve finálních cenách vína?!
Určitě to letos nebude super rok. Náklady na výrobu i na hrozny budou obrovské. Na druhou stranu je těžké víno zdražovat, především vzhledem k levným zahraničním vínům. Když Evropská unie obchoduje s jižní Amerikou, kam vyváží stroje ze západních průmyslových podniků a za to otevře svůj trh pro dotovaná vína, pak to je problém. A kam se víno z nových vinařských zemích bude vozit, když Itálie, Španělsko či Francie mají samy přebytky? Dosud jsme měli zhruba čtyřicetiprocentní soběstačnost, teď nebudeme mít ani tu. Klesneme třeba na dvacet procent. Skončí tak u nás vína z jižní Ameriky, Afriky apod.

Můj pocit je, že vaše vína nejsou na Znojemsku příliš známá. Čím to je?
Devadesát procent produkce vozíme do Prahy. Našimi klienty tam jsou restaurace, hotely a soukromá klientela. Na Znojemsku jsou naše vína k mání ve Vašem sklepě u Broňka Mikuláška a v Penzionu Solnice v ulici Horní Česká ve Znojmě.

Co vy a vinařská turistika?
Spolupracujeme s některými kolegy z okolí, takže u nás ve sklepě uděláme degustaci vín. Pak jdou klienti jinam, kde se o ně postarají s jídlem a zábavou…

Pokud vím, zabýváte se i charitou…
Charitativní ples děláme každý rok v druhé dekádě dubna, letos to bylo už posedmé. Výtěžek pak věnujeme dětem, dohromady to je skoro půl milionu. Peníze už šly třeba dětskému oddělení znojemské nemocnice, internátu dětí na Veselé ulici či Dětskému domovu v Budkově.

Vinařství Dobrá Vinice vyrábí svá vína ve třech pískovcových sklepích v Novém Šaldorfu.
Tip vinaře
Blanc de Pinot noir 2007
Suché bílé víno
Bílé víno z modrých hroznů odrůdy Pinot noir zrálo v nových dubových francouzských sudech 470 l a 230 l, 14 měsíců na kvasnicích. Hrozny byly lisovány vcelku s výlisností méně než 0,55 l/kg.
Víno má žluto-růžovou barvu. Vůně i chuť je minerální - zemitá s lehkými doteky červeného ovoce.
Alkohol: 13%, kyseliny: 5,6 g/l, zbytkový cukr: 2,5 g/l
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost