Ocenění převzal minulý pátek ředitel školy Libor Hanzal ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. „Udělení této ceny je oceněním práce pedagogických pracovníků, profesionality výuky, profesní angažovanosti žáků a propojení teorie s praxí. Pevně věřím, že Škola roku nebude pouze oceněním, ale především také motivací a inspirací pro učitele i studenty do další práce," uvedl ředitel Hanzal.

Titul si velmi cení také zřizovatel školy, tedy Svaz českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD). „Skutečnost, že znojemská škola byla takto oceněna, to je pro nás veliká pocta. Je to dlouholetá práce a my víme, že tato soukromá škola je v regionu dobře vnímána. V republice je to teprve druhé naše zařízení s tímto puncem," řekl jednatel družstevních škol SČMSD Ludvík Vomáčka.

Nejlepší
Letos bylo na tuto cenu nominováno pět hotelových škol. Škola v Chrudimi, ve Znojmě, Českých Budějovicích, Plzni a Ostravě – Hrabůvce. O udělení Výroční ceny rozhoduje komise, která hodnotí úspěchy, aktivitu školy i její přínos pro obor. V neposlední řadě posuzuje také to, co škola dělá pro studenty navíc.

Žáky školy mívá pravidelně na praxi v jedné z vyhlášených znojemských restaurací také Petr Kadeřábek. „Máme s nimi dobré zkušenosti. Většina z nich je nadprůměrně připravena pro praxi. Číšníci znají pravidla servisu jídel a nápojů, kuchaři probírají s naším profesionálem přípravu jídel. Tento týden například kuchyňskou úpravu masa," konstatoval Kadeřábek, který je sám absolventem školy v Přímětické.

Letité zkušenosti s žáky oceněného zařízení má také učitel a certifikovaný sommelier Asociace sommelierů České republiky František Koudela. „Jsou žáci, kteří mají zájem a dělají i něco navíc a jsou i ti druzí. Já měl na Přímětické štěstí na ty, kteří se o svůj obor zajímali. Rád jsem je učil a rád jsem s nimi trávil i pátky, kdy jsme spolu pracovali třeba až do dvou hodin v noci na různých společenských akcích. Pro mne bylo učení srdcová záležitost a myslím, že toto žáci vycítí," konstatoval Koudela.

Roky výuky

Střední odborné učiliště a střední odborná škola SČMSD Znojmo, jak zní celý název, je součástí systému družstevního školství a patří mezi největší školy znojemského regionu. „I přesto, že v současné době nabízíme celkem deset různých učebních a studijních oborů, byla gastronomie od samého počátku existence školy součástí její hlavní nabídky a učební obor kuchař-číšník navštěvuje každoročně nejvíce žáků. Před deseti lety jsme nabídku školy rozšířili o další gastronomický obor hotelnictví a turismus. Můžeme tedy konstatovat, že již několik desetiletí připravujeme odborníky do hotelových a restauračních provozů," přiblížil ředitel Hanzal.Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.

V roce 2008 se školské zařízení v Přímětické ulici stalo členem Asociace hotelů a restaurací ČR, které sdružuje majitele a provozovatele ubytovacích zařízení, restaurací a škol. „Asociace od svého vzniku každoročně uděluje Výroční ceny v různých kategoriích těm členům, kteří mohou být díky své profesionální úrovni dobrým příkladem ostatním kolegům v oboru," sdělil Hanzal.

Od roku 2010 byla do Výročních cen zařazena nová kategorie Škola roku, o kterou se mohou ucházet všechny školy, jež jsou členy profesního sdružení. „Je to prestižní ocenění člena asociace, který působí delší dobu v odborném školství specializovaném právě pro obor hotelnictví nebo gastronomie a dosahuje špičkové úrovně a kvality ve výchově a odborné přípravě studentů, čímž přispívá ke zvýšení významu a společenského ocenění oboru hotelnictví na veřejnosti," uzavřel Hanzal.Ředitel znojemské školy Libor Hanzal převzal významné ocenění.