Soupeření mladých adeptů umění rozumět a servírovat víno se účastnilo sedmnáct zástupců šesti moravských škol. „Tuto soutěž pořádáme s cílem posílit odborné znalosti, tedy jak víno správně skladovat, doporučovat k pokrmům a servírovat. To vše s důrazem na vína z Moravy a z Čech. Ačkoliv to soutěžící vůbec neměli lehké, podali výborné výkony," pochválil všechny soutěžící ředitel soutěže, sommeliér František Koudela.

Nejlepší výkon předvedla Michaela Stuchlíková z Přímětické, druhé místo obsadil Vladimír Přibáň z plzeňské hotelové školy a třetí místo získala Erika Juránková rovněž ze Znojma. „Všem třem patří velká pochvala, neboť museli prokázat, že vínu opravdu rozumí," ocenil um vítězů předseda hodnoticí poroty Martin Pastyřík.

Soutěžící museli nejprve zvládnout písemný test s otázkami o vinařství, vinohradnictví a gastronomii celého světa, v semifinále následovala degustace anonymních vzorků vín a servis červeného vína. Ve finále museli pak čtyři nejlepší doporučit nápoje k menu, opravit chyby ve vinném lístku, předvést podávání sektu a představit vylosovanou vinařskou podoblast. „Naším cílem je právě vzdělávání budoucích pracovníků v gastronomii, abychom zvedli odbornou úroveň personálu," dodal Koudela.