O některých rybářích je například známo, že ryby vůbec nejedí, majitel titulu nejlepší Meruňkovice roku si ale pálenku rád dá. „Nejradši degustuji v zimě, nesmí se to ale přehánět. Meruňkovice je zrádná a stačí pár panáků a člověku se pořádně zamotá hlava,“ dodává s úsměvem.

Speciální recept na výrobu meruňkovice prý nemá. Možná ho Oldřich Podracký záměrně tají. Pár tipů na dobrou kořalku ale prozradil. „Do kádě s meruňkami někteří hází kompoty, to by se ale nemělo. Dobrá pálenka je však hlavně podle úrody, pokud je dobrý rok a meruňky jsou zdravé, úspěch je zaručený,“ vysvětluje „Meruňkovice má mít mezi dvaapadesáti až třiapadesáti stupni a pak je nejlepší,“ dodává vítěz, který si jako cenu odnesl pořádnou opici.