Za poslední týden přibylo 587 nakažených. „S narůstajícími kapacitami na testování narůstá počet zachycených pozitivních případů, ne vždy nemocných. S každým dalším rostou počty jejich kontaktů k dalším vyšetřením," uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Dodala, že na výsledky testů si někteří lidé počkají déle. „V souvislosti s náporem na testovací centra, a to zejména osobami bez příznaků, dochází k zahlcení systému a k prodlevě oslovení pozitivně testovaných epidemiologem," doplnila Ciupek. Hygienici se nyní s výsledky testů zaměřují především na pozitivně testované důchodce, zdravotníky, zaměstnance škol a děti, které chodí do školy.

Přes čtyři a půl tisíce korun musí za zastavení a zdržení vlaku zaplatit Martina Zbořilová.
Cesta astmatičky z Brna bez roušky: pokuta 4600 korun za zdržení a stání vlaku

Devětadvacet pacientů s koronavirem leží ve Fakultní nemocnici Brno. „Dva jsou ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Dalších sedmadvacet je na klinice infekčních chorob," uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Počet pacientů s nemocí Covid-19 podle něj postupně narůstá. Pokud se bude výskyt koronaviru stále zvyšovat, navýší od října nemocnice kapacitu testování. „Denně se průměrně testuje kolem 150 až 180 pacientů. Momentální kapacita je ale až 220 pacientů. Od října bude otevřeno další odběrné místo pro pěší, díky tomu naroste počet možného testování až na cca tři sta pacientů denně. Aktuální kapacita laboratoří je kolem čtyř set stanovení metodou PCR. Během pár týdnů se mohou počty zvednout na dvojnásobek. Od října by mohla nemocnice zvládnout vyšetřit až patnáct set vzorků denně," dodal mluvčí Žára.

Koronavirový semafor k 11. září 2020. Jižní Morava svítí z víc než poloviny zeleně.
Koronavirový semafor: půlka jižní Moravy je už zelená, přibylo Brno a Brněnsko

Od začátku pandemie bylo v jihomoravském kraji 2712 nakažených koronavirem, přes 1900 lidí se vyléčilo, třicet lidí zemřelo.