Aniž by museli navštívit lékaře, tak lidé zjistí, jestli stáří jejich plic odpovídá jejich biologickému věku. Tvůrci akce upozorňují na to, že onemocnění plic mají ročně na svědomí přibližně desetinu všech úmrtí u nás. „Lidé příznaky často ignorují a nechají nemoc napáchat škody, které již nelze vrátit. Proto se lékárníci rozhodli u návštěvníků zjistit, v jaké kondici jejich plíce jsou,“ vysvětlila za organizátory Veronika Ostrá.

Finálové kolo soutěže „Máš na to“ v areálu Sportovního klubu policie Kometa v Brně.
OBRAZEM: Běh, kliky i první pomoc. Středoškoláci si vyzkoušeli práci policistů

Měření trvá přibližně deset minut. Lékárníci se zájemcem vyplní krátký dotazník a do měřicího přístroje zadají tělesné rozměry, pohlaví a věk. „Pacient pak zhluboka dýchne do digitálního přístroje a hned poté mu budeme schopni říci, jestli jeho plíce stárnou normálním tempem. Pokud zjistíme problém, doporučíme návštěvu praktického lékaře,“ nastínila Zora Zoubková ze znojemské lékárny Alphega.

Kde měří plícní věk
Alphega lékárny:
- v Blansku Na Řadech
- v Brně ve Štefánikově ulici,
- v Břeclavi Na Valtické
- v Mikulově v Komenského ulici
- v Pohořelicích na náměstí Svobody
- v Rosicích na Palackého náměstí
- ve Znojmě v Brněnské ulici, na náměstí Svobody a ve Chvalovicích

Plíce si lidé mohou nechat změřit i v lékárně Alphega ve Štefánikově ulici v Brně. „Objednáváme telefonicky, aby lidé dlouho nečekali. Vyšetřujeme každé úterý dopoledne, od května pak přidáme i čtvrtky,“ řekl vedoucí lékárny Boris Vítkovič.

Lidé o vyšetření mají zájem, termíny se vždy zaplní. „Vhodné je hlavně pro lidi, kteří nechodí na pravidelná vyšetření a mají třeba problémy se zadýcháváním. Tři hodiny před měřením by se neměli namáhat, kouřit ani jíst tučná jídla,“ doplnil Vítkovič.

Měření oceňuje i alergoložka Marie Špičáková. „Může odhalit neléčené alergiky, kteří své občasné dýchací potíže připisují nachlazení a neléčí se,“ okomentovala.

Ilustrační foto.
Flotila opět vypluje na hladinu přehrady. Plavební sezona začíná v sobotu

Akce v lékárnách začala na jaře. Právě tehdy alergiky nejvíc trápí břízy a lísky. Plíce lidem změří minimálně do konce června. „Pak se podle zájmu rozhodne, zda přístroje v lékárnách zůstanou, a budou tak zájemce měřit nadále,“ doplnila Ostrá.