„Snažili jsme se návštěvy zachovat co nejdéle to šlo, ovšem počet nemocných s respiračními onemocněním v celém Jihomoravském kraji dosáhl již hranice epidemie,“ potvrdil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Ještě ve středu umožní nemocnice návštěvy podle běžných pravidel. „Apelujeme ale na všechny, kdo mají příznaky respiračních onemocnění, aby do nemocnice nechodili a svoje vyšetření si telefonicky přeložili, “ vyzval Pavlík.

Mobilní pošta zajíždí nově do Tvořihráze na Znojemsku. Jedenkrát týdně na necelou hodinu.
Mobilní pošta sloužila v obcích po tornádu, teď obsluhuje důchodce na Znojemsku

Zákazem návštěv není podle vedení nemocnice dotčeno právo dětského pacienta na přítomnost zákonného zástupce, při splnění hygienicko-protiepidemických podmínek. „Stejně tak jsou nadále samozřejmé návštěvy pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění, vždy po dohodě s ošetřujícím lékařem. Pravidla pro přítomnost otce a třetí osoby u porodu se nemění a stále platí režim dle aktuálního opatření Ministerstva zdravotnictví,“ dodala mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Omezení péče

S ohledem na rostoucí počet pacientů s Covid-19 se nemocnice potýká také s nedostatkem personálu. „V tuto chvíli máme v péči 26 pacientů s koronavirovou nákazou, z toho jsou dva v těžkém stavu. Museli jsme proto přistoupit k omezení plánovaných výkonů na ortopedii. Od čtvrtka tam budou pozastaveny plánované zákroky, protože personál bude postupně přecházet na covidovou jednotku,“ upozornil Pavlík.