„Hlavním předmětem sezení nebudou novinky, ale dlouhodobé sledování a nové výsledky výzkumu,“ řekl kurátor zoologických sbírek Reiter.

První část přednášky seznámí posluchače s chráněných netopýry, kteří žijí na Znojemsku. „Hovořit budeme i o novém druhu, který jsme objevili vloni v létě,“ dodal Reiter. Druhá část bude obsahovat výsledky našeho dlouhodobého pozorování. „Některé lokality už sledujeme od roku 1958. Máme tak nepřetržitou padesátiletou řadu některých pozorování a můžeme srovnávat, co se za ty roky s netopýry děje,“ uvedl Reiter.

V celé republice je šestadvacet druhů netopýrů, na Znojemsku jich odborníci registrují jednadvacet. „Taky jsme dělali výzkumy potravy netopýrů a jejich stěhování. Určitá část se soustřeďuje do lesů. Dají se i pozorovat na polích a volných prostranství, ale jsou to místa pro ně nejmíň atraktivní,“ soudí Reiter. Odborníci budou ve výzkumu i nadále pokračovat. „Netopýry sledujeme v úkrytech v zimě i v létě. Chovat je v zajetí je dost složité,“ řekl Reiter. Začátek čtvrteční přednášky je v sedm hodin večer v sále Domu umění ve Znojmě.