Nejmenší podíl nezaměstnanosti je z jihomoravských okresů na Vyškovsku, a to tři procenta, naopak nejvyšší zaznamenali na Znojemsku, sedmiprocentní. Toto číslo patří k největším v celé republice.

„Jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A pak jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví, sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly,“ shrnul generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon.

Malá Gabriela přišla na svět dříve, než všichni očekávali. Matka ji porodila doma, asistovala i sestra rodičky.
Gabriela z Brna se narodila doma, při porodu pomáhala i teta

Podle ekonoma Lukáše Kovandy bere druhá vlna pandemie koronaviru práci citelně rychleji ženám než mužům. „Nezaměstnanost mužů letos meziročně narůstá jen o méně než třetinu, zatímco počet žen hledajících zaměstnání se ve srovnání se začátkem loňska více než zdvojnásobil,“ přiblížil ekonom.

Ženy jsou podle něj častěji než muži zaměstnány ve zvláště těžce zasažených sektorech, jako jsou obecně služby, konkrétněji pak maloobchod, ubytování, gastronomie, turistický ruch, kosmetické salony nebo kadeřnictví.

Podíl nezaměstnanosti na jihu Moravy byl ke konci února 2021 4,8 procenta.Zdroj: Infografika: Deník/Markéta Evjáková