Podle šéfa znojemského pracoviště úřadu práce Emila Čopfa jsou aktuální čísla lepší přinejmenším ve srovnání s lety ekonomické krize. „Současných devět procent je sice nejvíce v kraji, ale když se podíváme na krizové roky, bývala nezaměstnanost mnohem vyšší. V evidenci jsme mívali kolem deseti tisíc lidí, nyní je jich sedm tisíc. Míra nezaměstnanosti přesahovala čtrnáct procent,“ řekl Čopf. Očekává, že březnová čísla už budou lepší. „Jednak začneme zřizovat například místa na veřejně prospěšné práce, jednak začnou lidé odcházet do sezonních oborů, jako je stavebnictví, zemědělství a služby v cestovním ruchu,“ uvedl Čopf.

Tradičně lepší je naopak situace na Břeclavsku, kde evidují míru nezaměstnanosti 5,5 procenta. „Na Břeclavsku máme výhodu tradičních zaměstnavatelů a blízkosti Brna pro dojíždění za prací, což se projevuje i na míře nezaměstnanosti. Ze zkušenosti víme, že čísla budou ještě výrazně klesat, protože se rozběhnou služby v cestovním ruchu a vinařství. Během sezony se dostáváme až na 4,5 procenta,“ odhadoval ředitel břeclavského pracoviště úřadu práce Lubomír Marko.

Mírný pokles nezaměstnanosti ke konci února ukazují i celostátní statistiky. „Podíl nezaměstnaných klesl na 5,1 procenta, současně meziměsíčně i meziročně vzrostl počet volných pracovních míst. Z evidence Úřadu práce odešlo v únoru téměř osmačtyřicet tisíc lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví, v lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu. Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství,“ uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.