VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ničit chemií plevel? Netřeba, je to chutné jídlo, míní přírodovědci ze Znojma

Znojemsko – Že přehnané používání chemických postřiků přírodě škodí, je dnes už jasné každému. Tam, kde je to jen trochu možné, by proto lidé měli volit jiný způsob ošetření svých polí a zahrad. Přírodovědci ze Znojemska nabízí nyní lidem, kteří se potýkají na svých zahrádkách se všudypřítomným plevelem, nepodléhat pohodlnosti a místo rychlého chemického zničení si plevele trochu užít. A jak? Jako velmi chutného jídla.

5.7.2015 1
SDÍLEJ:

Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.Foto: Archiv Radomíra Němce

„Plevel je rostlina, která roste na záhonu proti vůli pěstitele. Vyhraněné vnímání plevelu a pěstované rostliny přitom v minulosti nebylo zdaleka tak ostré jako nyní," přiblížil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Skupinka přírodovědců a dalších milovníků přírody proto před pár dny sesbírala plevely ze zahrady u Znojma a uvařila různá jídla. Podobnou akci budou navíc opakovat. „Připravili jsme pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky a také svěží dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku," přiblížila znojemská cukrářka Jana Boďová, která se akce účastnila.

Jako příklad toho, co lze sníst, lze podle odborníků uvést právě třeba merlík bílý, který lidé dobře znají pod označením lebeda. „Byl to druh u našich předků oblíbený a jeho konzumace na Znojemsku je doložena ještě ve třicátých letech minulého století. Pak tento druh vytlačil pěstovaný špenát a merlík bílý upadl v zapomnění," přiblížil botanik Němec.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Jak upozornil, jen málokdo už dnes ví, že plevely jsou výborným materiálem v kuchyni, lidé si jimi mohou zpestřit svůj jídelníček zejména v předjaří a na jaře, kdy pěstované druhy rostlin ještě nerostou a neplodí.

Lístky některých druhů plevele lze kvůli jejich aromatičnosti použít do polévek, salátů, příloh i omáček. Rovněž tak i do sladkých dezertů a letních nápojů.

I na internetu se již o chutných rostlinách z řad plevele mluví. Podle jednoho z příspěvků například mochna husí dodá patřičnou chuť salátům i sýrové pomazánce. Také se dá podusit na olivovém oleji.Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Plané rostliny tak podle odborníků představují studnici minerálních látek, vitamínů a stopových prvků, které v zelenině nabízené v obchodech lze prý jen těžko nalézt. „Udržování zahrádek herbicidy je lákavou cestou, jak se zbavit nežádoucích druhů. Ale takové řešení má i své negativní stránky. Vedle snížení druhové pestrosti a úplného potlačení citlivějších druhů, jako je chrpa modrá nebo mák vlčí, je to postupné ukládání nežádoucích látek v půdě. Ty se pak mohou dostat i do pěstovaných rostlin, se kterými je zkonzumujeme," upozornil Němec.

Lidé místo toho mají zkusit jako naši předkové na záhonech některé druhy nevnímat jen jako plevel a tolerovat je.

Autor: Vojtěch Smola

5.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Florbalisté Znojma porazili v jihomoravském derby před kamerami České televize Bulldogs Brno 3:2.
25

OBRAZEM: Florbalové Znojmo v derby přetlačilo brněnské Buldoky

Ilustrační foto

Nabízela sex u silnice, dostala pokutu dva tisíce

Provokoval strážníky. Močil u památníku v centru Znojma

Znojmo – Provokatéra, který močil u památníku na Mariánském náměstí ve Znojmě, zaznamenala v neděli ve dvě hodiny po půlnoci kamera znojemských strážníků. „Čtyřiačtyřicetiletý muž křičel na své společníky, aby šli taky. Strážníkům pak na doporučení kamarádů odmítl prokázat svou totožnost. Muž byl přesvědčený, že se ničím neprovinil a případ bude mít dohru u přestupkové komise,“ informoval preventista znojemských strážníků Petr Hladký.

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Tasovicích a znojemskou v Jubilejním parku

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Padly facky kvůli hlasité hudbě, dívka skončila v nemocnici

Znojmo – Konflikt kvůli údajně hlasité hudbě, linoucí se z mobilního telefonu, se odehrál v sobotu večer u východu ze znojemského vlakového nádraží. „V hádce uštědřila devětačtyřicetiletá žena facku patnáctileté dívce. Facku dal přítel ženy také mladíkovi, který se snažil kamarádku chránit,“ sdělil preventista znojemských strážníků Petr Hladký.

Lattner odehrál v dresu Orlů čtyřsté utkání: Klukům nachystám svačinku, slibuje

Znojmo – Prokličkoval mezi soupeři a před brankou nezaváhal. Obránce Jan Lattner se v domácích utkáních proti Fehérváru a Bolzanu trefil po individuálních akcích, když projel celé hřiště, přesto prohrám 2:3 a 3:4 v prodloužení nezabránil. Znojmo tak kleslo v mezinárodní soutěži EBEL na čtvrtou pozici. „Mnohem radši bych branky vyměnil za vítězství v obou zápasech,“ říká sedmadvacetiletý znojemský odchovanec.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT