Rozkopané Výrovice a Kyjovice, netknuté Žerotice a Tvořihráz. Přísun peněz od státu utnutý a dokončení dlouho plánované stavby kanalizace v těchto čtyřech vesnicích v nedohlednu. Takový je praktický dopad jednoho verdiktu Krajského soudu v Brně. Kvůli němu následně ministerstvo financí vydalo stop stav Státnímu fondu životního prostředí, který přestal proplácet desítky milionů korun na stavbu kanalizace, jejíž zhotovitel byl vybraný losováním. Vedení zmíněných obcí sžírá nejistota, starosta Žerotic Jindřich Nožka prakticky denně telefonuje na ministerstvo, aby zjistil, co bude dál.„Situace je velmi špatná. Máme rozestavěnou stavbu. Začali jsme již na jaře, o něco dříve, než jsme měli smlouvu se Státním fondem životního prostředí. Jeho pracovníci nám totiž řekli, že můžeme klidně začít stavět, abychom stíhali termíny, že už je vše jen formalita. Smlouvu se stavební firmou jsme podepsanou měli, takže se začalo kopat," uvedl jeden z jednatelů svazku Kanalizace obcí v povodí Jevišovky a žerotický starosta Jindřich Nožka.

Prověřený los

Jak dodal, při přípravě soutěže na zhotovitele stavby měli představitelé svazku obcí vše pečlivě ošetřeno. „Ano, vybírali jsme sice losovačkou, ale všechno bylo stokrát prověřené. Vše bylo v souladu se zákonem. Žádný protest nikdo nepodal. Mě to prostě šokuje. To, co představitelé státu nyní provedli, to je uplatnění principu kolektivní viny," zlobil se Nožka.

Koncem září má být ve zmíněných vesnicích prostavěno asi pětadvacet milionů korun. „Stavební firmy zatím nedostaly ani korunu. Vycházejí nám přitom maximálně vstříc a dokončily alespoň již rozkopané silnice, pod kterými je uložena nová kanalizace. Obyvatel se rozkopané ulice prakticky nedotknou, projet se dá všude," řekl Nožka.

Starosta doufá, že vše nakonec dobře dopadne. „Nedokážu si představit, že by placení nechal stát na nás," řekl.

Podle prvního muže sousedních Výrovic Pavla Vlčka je stávající situace kolem pozastavení toku peněz důkazem nefunkčnosti právního státu. „Ve středu jedeme na ministerstvo a očekávám, že padne nějaké rozhodnutí. Zatím to totiž není nic oficiálního. Teď se proslýchá, že fond má proplácet dotace do výše sedmdesáti či pětasedmdesáti procent. Ale opět nic není oficiální," sdělil Vlček.

„Navíc tomu všemu nenahrává současná politická situace. Vláda v demisi zřejmě v této věci nechce rozhodnout. Celá situace jen dokladuje, že nežijeme v právním státě," konstatoval Vlček.

Černý scénář

S názory obou starostů souhlasí jeden z obyvatel Žerotic Rostislav Janíček. „Jen jsem na rozdíl od našeho starosty poněkud pesimističtější. To, co se v České republice děje, je neuvěřitelné. Doufám, že všechno dobře dopadne, ale vyloučit se nedá ani ten nejčernější scénář. A sice, že se výstavba kanalizace zastaví. Kdo pak stavebním firmám zaplatí za práci, kterou už udělaly, to je v tuto chvíli ve hvězdách," uzavřel Janíček.