Neúnavný popularizátor využití volně rostoucích rostlin v kuchyni dodal, že publikace je výsledkem dlouholeté práce všech tří spoluautorů. „V úvodních kapitolách si osvojíme užitečné a praktické tipy pro sběr a zpracování rostlin a jejich částí, v hlavní části knihy se pak zaměříme na jednotlivé druhy. Hlouběji se věnujeme přibližně stovce druhů, další desítky rostlin zmiňujeme v souvislostech. Důležitou součástí jsou již odzkoušené recepty, které se prolínají celou knihou, a vybrané najdeme v samostatné kapitole. Dotkneme se i málo probádaných témat, totiž vykuřovadel a tabákovin,“ listoval knihou Němec.

Ještě do 26. května mohou lidé v minoritském klášteře Jihomoravského muzea navštívit také výstavu Plané rostliny jako jídlo, koření i lék, kterou Němec jako kurátor botanických sbírek připravil a nově vydaná kniha ji tematicky doprovází.