Těsně před podpisem s vítěznou stavební firmou je stavba nové základny profesionálních hasičů ve Znojmě. Pokud nebudou komplikace například v podobě odvolání neúspěšných uchazečů o stavbu, mohli by dělníci začít pracovat na výstavbě stanice hasičů ještě letos.

Aktuální informace sdělil Znojemskému deníku Rovnost mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. „Máme za sebou jednání hodnotící komise, vybrali jsme vítězného uchazeče a aktuálně čekáme na ukončení lhůty pro případné podání námitek," konstatoval Mikoška.

Jakmile tato lhůta uplyne, podepíší zástupci hasičů smlouvu s vítězným uchazečem. „Zároveň začne samotná výstavba Požární stanice Znojmo. Tedy pochopitelně s podmínkou, že nebude nutné řešit případnou námitku, která by výše uvedený postup časově posunula," naznačil Mikoška.

Hasiči mají v plánu přestěhovat se do nového co nejdříve. „Jakmile nová budova získá kolaudaci, přestěhujeme se do ní, a na starý objekt vyhlásíme trvalou nepotřebnost," dodal Mikoška.

Co bude se starou budovou s garážemi v Pražské ulici dál? Objekty patří státu a ten určí, jak s nimi naloží. „Podle územního plánu se jedná o plochy veřejné vybavenosti. Plánuje se tam využití pro občanské vybavení veřejného charakteru. Využití může být pro školství, zdravotnictví, sociální péči, kulturu či veřejnou správu. Další možné využití je pro pohřebnictví, ochranu obyvatelstva, armádu či vězeňství," naznačila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková s tím, že současná budova hasičů není v majetku města, ale státu.

Podle hasičů bude stát opuštěný areál nabízet nejprve ostatním organizačním složkám státu. „Pokud nebude zájem, převedeme nemovitost Úřadu pro hospodaření s majetkem státu, který ho následně bude buď dále nabízet, nebo prodá," doplnil mluvčí hasičů.

Podle odborníka na realitní trh Kamila Dřevojana je na místě případné komerční využití objektů. „Je to velmi lukrativní místo. Bylo by jistě zajímavé pro soukromého investora. Dole by mohly být nějaké služby či obchody, v patře pak byty," přiblížil možný osud sídla hasičů Dřevojan.