Stavební úřady v Jihomoravském kraji vydaly letos zatím 6 940 stavebních povolení. „Nejvíce to bylo v okrese Brno-venkov, a to sedmadvacet procent. Počet vydaných povolení vzrostl u všech okresů kraje s výjimkou Brna-města, nejvíce v pak na Znojemsku, kde evidujeme nárůst počtu povolených staveb o více než třetinu,“ dodala Dohnálková.

Podle znojemského podnikatele ve stavebnictví Jiřího Jelínka za větším zájmem stavět stojí především developerské společnosti. „Jednoznačně jde o iniciativu developerů a lidé to mohou vidět. Kolem Znojma se staví skutečně hodně. Rodinných domů se staví výrazně méně,“ konstatoval Jelínek.

Zřícenina hradu Cornštejn. Ilustrační foto.
Na zřícenině staví záchody. Měly být mimo hrad a jsou moc drahé, tvrdí kritici

Developeři prostě chtějí vydělávat peníze. „Všichni vidí, že budou bohatí, když budou stavět domy a byty. Na Znojemsku tak vznikne obrovský přetlak v nabídce bytů,“ dodal Jelínek.

Jižní Morava je v republice druhá v počtu vydaných povolení. Vede Středočeský kraj. „Celková hodnota staveb se pohybuje od 2,1 miliard korun v okrese Hodonín po 9,2 miliard v Brně-městě. Nejvýraznější nárůst orientační hodnoty staveb jsme zaznamenali v okrese Vyškov, naopak pokles v okrese Hodonín,“ vypočetla pracovnice statistického úřadu.

Ilustrační fotografie.
Hodonín výstavbu bytů letos odkládá

Na Hodonínsku se podle Josefa Anovčína ze Stavební firmy Plus staví především rodinné domy. „Právě to stojí za nižší celkovou hodnotou staveb. Dělají se menší zakázky. Tyto stavby nemohou svojí hodnotou konkurovat velkým developerským projektům třeba v Brně,“ řekl Anovčín s tím že na Hodonínsku se bude stavět například v Mutěnicích.

Chystaný komplex Kyjovské zahrady.
Pustý areál vinařských závodů v Kyjově znovu ožije. Plánují tam stavbu 85 bytů

Stavitel Jelínek upozorňuje zájemce o nový byt na to, aby byli obezřetní. „Doporučil bych upřednostnit ověřené místní firmy. Lze si je lépe ohlídat,“ dodal Jelínek.