Znojemští vodáci reagují na rostoucí zájem o výlety po Dyji od Znojma k Hevlínu. Zavádíme vodácký autobus. Bude o víkendech vozit naše návštěvníky, kteří vyrazí na řeku ze Znojma zpět na základnu,“ uvedl šéf oddílu David Gros.

Jak dodal, autobus bude jezdit v hlavní sezoně o sobotách a nedělích. „Vodáci, kteří si u nás půjčí lodě, nemusí řešit návrat na základnu auty ani přepravu lodí. Vše zajistíme,“ řekl.

Už od konce dubna bude po vinicích a vinařství v okolí Znojma kroužit Vinobus. „Od devětadvacátého dubna do konce května budeme jezdit o víkendech a svátcích, od června do zářijového vinobraní pak denně. Posunuli jsme první spoj na desátou dopoledne i provoz linky do podvečera. Nově cestujícím nabídneme i degustační zastávky pro ty, kteří pojednou okruhem celou trasu,“ sdělil šéf spolku VOC Znojmo František Koudela.

Loni svezl Vinobus přes sedmnáct stovek cestujících. „Naším cílem je počet zvednout na dvojnásobek,“ naznačil Koudela.

V červnu začne jezdit z Českých Budějovic do Vranova nad Dyjí a do Znojma tradiční Cyklobus. „Budeme jezdit stejně jako v minulých letech. Počet cestujících stoupá, pokud ještě poroste, budeme úplně spokojeni,“ zmínil ředitel provozující firmy Petr Kocar.

Cyklisté mají dostat ještě víc příležitostí napřesrok. „Jednáme s Kordisem, aby už od příštího roku byly přívěsy pro kola povinnou sezonní výbavou i pro vybrané regionální linky. O spojení cykloturistiky a veřejné dopravy je totiž skutečně zájem,“ uvedl vranovský starosta Lubomír Vedra.

S tím souhlasil i znalec cykloturistiky Čestmír Vala. „Přitáhne to lidi, kteří nechtějí jezdit autem a Znojmo či Vranov je pro ně pro jednodenní výlet na kole daleko,“ uvažoval Vala.