V pondělí 4. července provedou průvodci první návštěvníky novým zámeckým okruhem nazvaným Šlechtické komnaty. Prohlídka pro malé skupiny trvá necelou hodinu. „Nejen pro obyvatele města to bude silný a zajímavý zážitek. A všichni turisté jsou u nás ve městě vítání,“ zve senátor a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Za půl roku se podařilo vybavit zámecké interiéry v jižním křídle původním mobiliářem. „Vše, co zde návštěvníci uvidí, na zdejším zámku dříve bylo. Předměty se po mnoha desítkách let vrátily domů,“ říká Marta Sedláková, která také připravila koncept této prohlídkové trasy. Je odbornicí na restaurování z Národního památkového ústavu.

Slavná plátna Muchovy Slovanské epopeje jsou naistalována v zrekonstruované galerii na zámku v Moravském Krumlově
Slovanská epopej už visí v Moravském Krumlově, lidé ji uvidí do dvou týdnů

Práci odbornice, kterou odvedla v rekordním čase, oceňuje ředitel kulturního střediska Bořivoj Švéda. Jeho organizace má zámek ve správě. Jsem opravdu rád, že se podařilo připravit původní interiery. Při sestavovani jsme ani nevěděli, co všechno máme rozpůjčované a co na náš zamek patří. Velký obdiv cítím k paní Sedlákové, která dechberoucím úsilím dokázala komnaty připravit. Řídila se dobovými fotografiemi," příblížil Švéda

Šlechtické komnaty plné příběhů

Prohlídka zámeckých interiérů začíná na arkádovém nádvoří, pokračuje přes chodbu s grafickou výzdobou. Za zmínku stojí velký plán zámecké zahrady z roku 1778, kde je vidět celý komplex zámku, včetně parku. Poté návštěvníci vstoupí do renesanční komnaty, kde se jim nad hlavami rozprostře unikátní nástěnná malba z roku 1530 a kterou restaurátoři objevili před dvěma lety. „Zážitkem bude jistě i výhled ze zámecké terasy na kapli sv. Floriána. Pravdivý příběh zámku i lidských osudů a předmětů si návštěvníci postupně vyslechnou v obrazárně, modrém salónku, krbovém pokoji Kinských i knihovním salónu Liechtensteinů," pozvala Eva Fruhwirtová, která má v Moravském Krumlově na starosti propagaci.

Muchova Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Vzpruha pro město i okolí, zní k návratu Slovanské epopeje do Krumlova

Na návštěvu Moravského Krumlova se již nyní těší Věra Tomášková z Brna. „Máme na prázdniny naplánovaných pár dní v Podyjí na Znojemsku. Už nějakou dobu se chystáme do Krumlova na slavná Muchova plátna. Pokud nabízí zámek i prohlídkové trasy, je to příjemná zpráva," podotkla Tomášková.

Narozeninový dárek

Mimořádnou osobností, která na zdejším zámku žila, je kněžna Eleonora z Liechtensteina. Byla dvorní dámou Marie Terezie. Vynikala krásou a osvíceným myšlením. Snad také proto se do ní zamiloval Josef II., syn císařovny Marie Terezie. Kněžna Eleonora nechala po smrti manžela Karla Boromejského v Moravském Krumlově u kostela Všech svatých zbudovat rodovou hrobku. Za jejího působení byl zámek přestavěný do barokní klasicistní podoby a také iniciovala vybudování zámeckého parku. Další informace o Liechtensteinech se návštěvníci dozví na výstavě v zámecké věži. Kněžna Eleonora dostává znovuoživení zámku, kde žila, jako dárek ke svým narozeninám. Narodila se totiž 7. července 1745, tedy téměř před 300 lety.

Zámecká věž

V pondělí 18. července se poprvé otevře další prohlídková trasa. Zájemci vystoupají na zámeckou věž. V mezipatrech jsou připravené tematické výstavy nejen i historii města a zámku.

Výstava připravená pro rekonstruovaný tunel v zámku Moravský Krumlov konfrontuje poselství Muchovy Slovanské epopeje s osudy ideálů a lidí ve dvacátém století. Dominantou expozice je model obrněného transportéru německé armády zvaný „hakl“, který ukazuje na vojenskou techniku v centrech měst jako na fenomén dvacátého století. Do modelu v reálné velikosti si mohou vlézt nejen děti, ale i dospělí. Expozici připravil Ústav pro studium totalitních režimů.

Z historie
Zámek býval dříve hradem, přestavby na renesanční zámek se dočkal v šestnáctém století. Poslední větší úpravy připadly zástupcům z rodu Lichtenštejnů. Posledními majiteli byli Kinští. Po druhé světové válce byl zámek znároděný a kvůli vybombardvanému centru města zde našli místo úředníci. „Pak zámek užívala armáda, různé podniky a také učni Železničního stavitelství v Brně. V roce 1992 zámek koupila za korunu akciová společnost Zámek. Stavbu podrobila necitlivému stavebně historickému průzkumu, ten nedokončila a ze zámku odešla. V roce 2004 objekt v dražbě koupila Incheba Bratislava," píše se o historii na městském webu. Město koupilo zámek v dražbě v červnu 2016 za čtrnáct milionů korun. Následně nechalo opravit sály pro vystavení Slovanské epoppeje, která se tak na jih Moravy vrátila z Prahy v loňském roce. Postupné opravy a zvelebování umožňují odkýt návštěvníkům další části zámku.