Radnice chce obnovu renesanční památky za 120 milionů korun zahájit na konci příštího roku. „Nyní soutěžíme projekční dokumentaci. Do konce příštího roku chceme mít podepsanou smlouvu na stavební část,“ uvedl místostarosta města Zdeněk Juránek.

Připomněl, že důležitá akce roku 2018 bude ve městě s téměř šesti tisíci obyvateli zasíťování dvaatřiceti parcel pro výstavbu rodinných domů v lokalitě Novosady.

V okresním městě Znojemští nejvíc investují do rekonstrukce učeben a výstavby nových tříd na Základní škole Náměstí Republiky a také do opravy průtahu Oblekovic a veřejného osvětlení. Obnovy se má dočkat také budova staré školy v areálu Louckého kláštera.

Opravy slavkovského zámku. Ilustrační foto.
Nový rok ve znamení oprav. Rekonstrukce se dočká sídliště, silnice i zámek

Největší města v sousedním Břeclavsku se v příštím roce chtějí pustit hned do tří staveb za zhruba padesát milionů. Díky tomu se například děti v hustopečské Základní škole Komenského dočkají bezbariérových vstupů, včetně vybudování dvou výtahů přístupných ze dvora. „Poté se přistaví pět učeben. Tři nad dílnami a dvě nad spojovacím krčkem mezi dvěma hlavními budovami,“ přiblížil ředitel školy Miroslav Patloka.

Radnice se do úprav může pustit díky výrazné dotaci z ministerstva pro místní rozvoj.

Ilustrační foto.
Hustopečská základní škola bude bezbariérová. Přestavba vyjde na 50 milionů

V Břeclavi půjde v příštím roce nejvíc peněz na dostavbu smuteční síně a v Mikulově pak na přestavbu hasičské zbrojnice v kulturní centrum s galerií a knihovnou.

OBNOVA STŘEDISKA

Na Hodonínsku se do nejnákladnějších stavebních prací pustí ve folklorem proslavené Strážnici. Na řadu se konečně dostane dlouho připravovaná rekonstrukce zdravotního střediska, kde ordinují obvodní lékaři, zubaři i oční specialista a sídlí tam lékárna i laboratoř. „Budova je z osmdesátých let minulého století, kdy měli lékaři u ordinací velké čekárny. Nyní jim ale stačí mnohem menší, takže se přistoupí také ke změně uspořádání vnitřních prostor,“ vysvětlil vedoucí strážnického odboru investic Petr Helísek.

Dodal, že město navíc pro tuto stavbu žádá o dotaci na komunitní dům pro starší lidi. Středisko by tak pak nabídlo také devatenáct nových bytů.

Náměstí v Mikulově. Ilustrační fotografie.
Národní dům znovu ožije. Město připraví architektonickou soutěž

To v okresním městě zacílí nejnákladnější investice do zoologické zahrady, obnovy sídlišť Rudolfa Filipa a Jihovýchod a u vlakového nádraží možná turisté i místní využijí služby nového cyklodomu pro 118 kol.

Právě cyklisté se mají ve druhé polovině letních prázdnin dočkat nové cyklostezky na hranicích tří okresů: hodonínského, kroměřížského a vyškovského. Nová cesta za třiadvacet milionů spojí kyjovskou místní část Bohuslavice s Mouchnicemi.

Stavební ruch v roce 2018
BŘECLAVSKO

• Břeclav výměna semaforů za 11,5 milionu Kč
• Hustopeče dostavba Centra volného času Pavučina za 27 milionů Kč
• Mikulov veřejné osvětlení za 7 milionů Kč

HODONÍNSKO

• Dubňany cesta a parkování v ulici U Mlýna za 4 miliony Kč
• Hodonín cyklodům u nádraží za 11,8 milionu Kč a úpravy ZŠ U Červených domků za 11,5 milionu Kč
• Kyjov chodník v Bohuslavicích za 11 milionů Kč
• Veselí nad M. cyklostezka Kollárova za 6,9 milionu Kč

ZNOJEMSKO

• Hrušovany společenský sál za 10 milionů Kč
• Miroslav rekonstrukce družiny za 8 milionů Kč
• Moravský Krumlov učebny ZŠ Klášterní za 20 milionů Kč
• Znojmo opravy ulic Bala a Na Vyhlídce za 8,5 mil. a revitalizace Jubilejního parku za 5 milionů Kč