Napětí mezi částí novošaldorfských vinařů a představiteli obce kvůli záměru výstavby rodinných domů před vinnými sklepy trvá. Přestože má tamní starosta v rukou policejní usnesení, které konstatuje, že nedošlo ke zfalšování zápisu z jednání zastupitelstva jak upozorňovali vinaři, nevzdávají se odpůrci plánované výstavby a dál chtějí bojovat za zachování nedotčené přírody před sklepy. Nedávný soud navíc smetl ze stolu námitky vinařů ke změně územního plánu.

Starosta Dalibor Dočekal tvrdí, že obec neudělala v kauze záměru výstavby v lokalitě za Modrými sklepy nic protiprávního. „Dokládá to policejní vyšetřování, které skončilo odložením věci. Podle policie totiž nedošlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele ani jsme nezfalšovali žádný zápis," uvedl Dočekal s tím, že o celé věci informuje také obyvatele vesnice v informačním letáku.

V něm starosta píše i o krajském soudu, na který se vinaři obrátili. „Osobně jsem si v Brně vyslechl rozsudek, který žalobu vinařů v plném rozsahu zamítl," konstatoval starosta. Dodal, že po soudu očekával omluvu ze strany vinařů. „Nic takového se nestalo," řekl Dočekal.

Fakt, že se představitelé obce v případu záměru výstavby před sklepy s vinaři dosud neshodli, potvrzují obě strany. „Společnou řeč s pány Mikuláškem či Koníčkem nevidím. Nejsou ochotni jít do kompromisů. S ostatními vinaři jsem často jednal a došlo k různým dohodám i ústupkům ze strany obce," naznačil starosta.

Vinaři se ani po výroku soudu nevzdávají a chtějí se dál bránit. „U soudu jsme sice zatím neuspěli, ale podali jsme odvolání. Věc nebyla řádně vyšetřena. Podle našich informací žádný zvukový záznam, o kterém hovoří vedení obce, nebyl na inkriminovaném zastupitelstvu vůbec pořízen," sdělil předseda Občanského sdružení Modré sklepy Rostislav Koníček mladší.

Vinaři také stále připravují petici proti stavbě. „Budeme ji ještě dolaďovat s právníkem a včas budeme informovat veřejnost, kde ji najde," informoval člen petičního výboru Marek Špalek.

Podle starosty Dočekala se v dané lokalitě počítalo už od roku 1997 s výstavbou rodinných domků. Sám přitom již dříve čelil podezření ze střetu zájmů. Část pozemků totiž patří jeho rodině. „Výstavba je na uvedeném pozemku řešená už od roku 1997, kdy tam byla dána územním plánem. Tedy řešila se v době, kdy jsem na obci ještě vůbec nebyl. A ani jsem nebyl vlastníkem těch parcel," vyjádřil se již dříve Dočekal s tím, že pozemky však od nepaměti patřily jeho předkům, kteří je dostali zpět v restituci.

Podle starosty odsouhlasili zastupitelé i další pozemky, kde by se v budoucnu mohlo stavět. Jde o prostor od vsi směrem k zastávce na železnici.