Kdy vás poprvé napadlo, že můžete být starostou? A byla to ambice, nebo obava?
Ani ambice, ani obava. Bylo to logické vyústění situace, ne nějaký můj sen. V roce 2014 jsme jako sociální demokraté vyhráli volby a získali i funkci starosty. Že bych jím teď mohl být já, mě nejspíš napadlo 29. ledna, když panu místostarostovi Hekrlemu přišel e-mail, kterým Vlastimil Gabrhel oznámil svou rezignaci. Vzal jsem to jako fakt, protože beru věci tak, jak přicházejí.

Náhlému rozhodnutí bývalého starosty nepředcházela žádná diskuse třeba v rámci sociální demokracie?
I když to mezi lidmi koluje, k žádnému sporu nebo hádce nedošlo. Vím také, že se říká, že mě bylo v posledních měsících víc vidět a že proto bylo moje zvolení starostou logické vyústění. Na jednu stranu mi to lichotí, na druhou stranu jsem možná docela vidět už pár let. Možná je to i díky tomu, že jsem si na konci loňského roku založil facebookovou stránku. Uvažoval jsem o tom ostatně delší dobu, protože jsem už víc let jezdil po okrese a mám spoustu přátel mezi dobrovolnými hasiči, sportovci i starosty, stal jsem se také krajským zastupitelem, a proto jsem se rozhodl pro takovou širší prezentaci.

V každém případě jste od minulého pondělka starostou. Jaké jsou vaše první kroky?
Především obcházím celý úřad. Chci navštívit všechny úředníky a administrativní pracovníky, které jsem dosud tolik neznal. Obejdu také všechny příspěvkové organizace města.

Jste připravený na to, že teď jako starosta takříkajíc můžete ve městě za všechno?
Jeden můj starší kamarád mi řekl, že se teď musím připravit na hromy a blesky. Jsem na to připravený, protože na to člověk po těch letech na radnici připravený být musí. Funkce starosty s sebou určitě nese větší odpovědnost, protože člověk ponese odpovědnost i za to, co sám nijak neovlivní. Vždy ale musí takovou kritiku nějak pochopit, uchopit a vyjádřit se k ní.

Ilustrační foto.
Od března bude uzavřena silnice od Přímětické k nemocnici

Jak jste si s nově zvoleným místostarostou Jakubem Malačkou rozdělili kompetence?
Převezmu odbory investic a majetku a zůstává mi odbor školství a kultury. Pan Malačka ode mne převezme organizační odbor, bude mít na starosti také odbor územního plánu a strategického rozvoje či agendu Zdravého města.

Už jste se nechal slyšet, že vaší prioritu je dotáhnout do konce projekty, které jsou v letošním rozpočtu. Které z nich vás budou nejvíce zaměstnávat?
Nerozděloval bych je podle velikosti. Budou mě zaměstnávat opravy chodníků, na které jsme v rozpočtu přidali deset milionů, což mohou být úseky dlouhé třeba jen dvě stě metrů, ale i větší projekty. Vždycky bude důležité, aby dopadly dobře a bez problémů během stavby.

Věcí, kterou se musí zabývat každý starosta Znojma, je rozestavěný obchvat. Co budete dělat pro to, aby po něm bylo kam jezdit?
Nynější stavba myslím zdárně pokračuje, problémem samozřejmě stále zůstává posledních sedm set metrů první stavby. Těmi se chci zabývat, a proto budu znovu jednat s majiteli pozemků.

Ilustrační foto.
Hevlín chce z nádražní budovy muzeum. Ve hře je podle nadšenců i drezína

Máte nějaký projekt či záměr, který chcete ještě do voleb rozběhnout?
Nepotřebuji si stavět pomníky. Jak jsem řekl, chci dotáhnout rozpracované projekty a musíme samozřejmě řešit aktuální problémy, které přináší život města. Jak jsem ale už řekl na zastupitelstvu, chceme v dohledné době zahájit projekt Kolumbus #2, který bude zaměřený na podporu talentovaných dětí jak formou stipendií, tak vytvářením podmínek ve školách. Začít s ním chceme, jakmile zastupitelstvo schválí nutné náležitosti, zhruba tedy do měsíce.

Povedete na podzim kandidátku sociální demokracie do komunálních voleb?
Do voleb se chystám. O podobě kandidátky rozhodne místní organizace. Budu usilovat o její podporu, abych mohl kandidátku vést.

S jakým očekáváním do voleb půjdete? Krajské a zejména sněmovní volby pro stranu nedopadly dobře…
Věřím, že pořád platí, že komunální politika není o dresech, ale o tom, kdo jakou odvádí práci pro město. S tím půjdeme náš výsledek a naši práci ve volbách obhajovat a doufám, že důvěru voličů opět získáme.