O konečném pořadí a tedy o tom, kam kraj pošle připravené peněžní odměny, rozhodnou lidé posíláním esemesek.

Dobrý začátek k solidnímu umístění má po třetině času určeného k hlasování kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Stálkách. Tamní farnost i obec totiž neponechávají nic náhodě. „Oslovil jsem starostu, informace o soutěži a hlasování jsem zanesl na veřejná místa, do obchodu a do hospody. Na to, jak hlasování zrovna vypadá, se nemůžeme příliš dívat, soutěž zdaleka neskončila," řekl farář Milan Plíšek z vranovského Fatymu, který má stáleckou farnost na starosti.

Do získávání hlasů pro kostel, kde loni skončily několikaleté opravy exteriéru, se aktivně zapojil i starosta Jiří Willmann. „Z minulých ročníků víme, že uspěje, kdo se snaží. Pan farář má hodně známých, já taky, obracíme se proto na ně s žádostí o podporu. Podpořili nás i zástupci dalších obcí z Vranovska. A ještě nekončíme, protože do konce hlasování je zatím daleko," řekl Willmann.

Původně gotický kostel upravený v sedmnáctém století prošel v posledních letech celkovou opravou. „Interiér je opravený už z devadesátých let, v posledních letech jsme postupně opravili věž, střechu a nyní loď kostela. Loňské práce stály milion korun," dodal farář Plíšek.

Ten má na starosti i farnost ve Chvalaticích, jejíž kostel Nalezení sv. Kříže je v soutěži přihlášený také. „I pro něj chceme dosáhnout co nejlepší umístění. Zajdu za starostou, obejdu i vesnici, abych se potkal s farníky a také je požádal o hlasování," naznačil své plány Plíšek. Kostel loni prošel rozsáhlou opravou věže, krovů a střechy a celkovou obnovou exteriéru.

Stáleckým drží palce i předseda mikroregionu Vranovska a starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra. „Sami soutěžíme s poklonou u Jelenova mlýna, ale máme snazší situaci, protože v naší kategorii jsou jen asi čtyři památky. Jsme jeden mikroregion, proto Stáleckým případný úspěch přeji a nebudu se zlobit, když jim pošle hlasy i pár lidí z Vranova," podotkl.

O úspěch se snaží i Vedrovice, které přihlásily své známé větrné kolo. „Původní stroj jsme už raději uložili do muzea, na stožáru je nyní plně funkční replika. Kolo sloužilo k čerpání vody z rybníka do zásobníku u návsi. Opravy jsme dokončili loni," uvedl starosta Richard Janderka.

Zprávu o hlasování poslali zástupci obce lidem esemeskami, pověsili ji na obecní web a stránku Vedrovic na Facebooku. „Informace visí na obecní vývěsce, v obchodě. Skoro si myslím, že by těch hlasů při té snaze mohlo být víc," usmál se starosta s tím, že lidé ve vsi ještě dostanou do schránek informační letáček.

Bez hlasů zatím v soutěži zůstávají tři znojemské památky. Město letos přihlásilo opravu krovů deblínského zámku na hradě, obnovu maleb v budově městského úřadu a restaurovanou Pietu na Mikulášském náměstí. „O soutěži budeme informovat ve Znojemských listech, naše památky budeme propagovat, aby lidé věděli, že jim mohou poslat své hlasy," sdělil místostarosta Jan Grois.