Nominace obhájkyně senátorského mandátu Marty Bayerové byla v regionu nejdelší a nejbojovnější. Místní a okresní stranické buňky totiž prosazovaly kandidaturu ředitele soukromé střední školy Petra Krátkého. Bayerovou nakonec na kandidátku napsal stranický ústřední výbor. Podle senátorky je to v pořádku. „Platné stanovy, jasně říkají, že v těchto záležitostech má poslední slovo ústřední výbor. Některé místní organizace navíc psaly dopisy, že budou podporovat mě," řekla již dříve senátorka.

Krátký bude nakonec kandidovat jako nezávislý kandidát. „Kandidátku jsem podal, materiály na kampaň chystám, ale spustím ji až počátkem září, nechci lidem kazit prázdniny. Ostatně mám za to, že svou osobní kampaň jsem zahájil třetího srpna 1976, kdy jsem začal ve Znojmě pracovat. Myslím si totiž, že kampaň musí dělat hlavě ti, kdo odněkud přiletí a chtějí být na Znojemsku zvolení," dodal Krátký.

Ostatní velké strany nominovaly klidněji, i když například představitelé partají napravo od středu vedli dlouhé diskuse o případné společné nominaci. Vlastní nominace ve znojemském obvodu se ale nakonec zdržela jen TOP09, která vyslovila podporu kandidátovi občanských demokratů. Ti posílají do volebního boje lékaře Karla Podzimka. Ten také jako první zahájil viditelnější kampaň. Po regionu chce postupně naběhat dvě stě deset kilometrů, tedy vzdálenost mezi Znojmem a Prahou. „Běhání je moje velká vášeň a proto jsem si řekl, že si do Senátu doběhnu. Mnohem zábavnější než běžet do Prahy mi ale přijde naběhat stejnou vzdálenost po regionu," vysvětloval Podzimek, který je zatím v polovině svého běhu.

Sociální demokraté se rozhodli nominovat nezávislého kandidáta Pavla Štohla, zakladatele a prorektora znojemské Soukromé vysoké školy ekonomické. „Se znojemskými představiteli stran jsem dobře spolupracoval v komunální politice. Pokud se Senátu dostanu, mohu své záměry lépe prosazovat, když za sebou budu mít podporu velké strany. A třetí důvod je v to, že i jako na znojemský region řekněme větší podnikatel mám také výrazné sociální cítění," argumentoval někdejší městský radní Štohl.

O možný návrat znojemského senátorského křesla pod barvy křesťanských demokratů bude usilovat okresní předseda strany a krajský radní Jiří Němec.

Hnutí Ano nominovalo diplomata a jaderného experta Petra Firbase, který nyní pracuje ve strukturách OSN ve Vídni. „Jsem rodák z jižní Moravy, více než patnáct let jsem pracoval v centru OSN ve Vídni. Účastnil jsem se i řady jednání mezi jižní Moravou a Dolním Rakouskem. Znojemsko je v těžišti mezi Vídní a Brnem. Aby mohl senátor náležitě dohlížet na kvalitu zákonů, potřebuje velké životní zkušenosti a široký rozhled. Takové zkušenosti jsem během své profesní dráhy získal a nyní je chci nabídnout," řekl ke své kandidatuře na Znojemsku Firbas. Za ANO se rozhodl kandidovat proto, že podle něj nabízí vidět věci novýma očima a řešit dlouhodobé problémy.

Po dvanácti letech se o hlasy na Znojemsku opět uchází někdejší senátor a bývalý ředitel dvou komerčních televizí Vladimír Železný. Svůj první senátorský mandát získal tehdy jednoznačným vítězstvím u už v prvním kole. V Senátu ovšem odsloužil dva roky, poté uspěl ve volbách do Evropského parlamentu a odešel do Bruselu. Doplňovací poté vyhrál lidovec Milan Špaček, který předtím v Senátu zasedal od jeho vzniku v roce 1996.

Nezávislou kandidaturu oznámil také čtyřicetiletý právník Petr Michek.

Před šesti lety kandidovalo na Znojemsku do Senátu rovněž osm uchazečů. Do druhého kola postoupila tehdejší poslankyně Marta Bayerová a tehdejší starosta Znojma Petr Nezveda. Bayerová získala v druhém kole 70 procent hlasů.