Krumlovský starosta tak reagoval mimo jiné na skutečnost, že ministr dopravy Dan Ťok před časem přislíbil modernizaci trati ze Znojma do Brna přes Břeclav. Podle kritiků ale vládní i krajští úředníci zapomínají na to, že existuje i spojení přes Hrušovany a Krumlov. „Trať přes Moravský Krumlov je nejlepším spojením Znojma a Brna po železnici. Nyní by mělo být na řadě, pokud jde o modernizaci. Mnohé vlaky často končí v Miroslavi a dále do Hrušovan nad Jevišovkou již ani nepokračují," poukázal předseda Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě Martin Kouřil.

Doplnil, že žádoucí by bylo přepracovat celou koncepci integrované dopravy. „Páteřní musí být vlaky a autobusy by sloužily jako doplňková doprava. Cestující by měli mít možnost volby, zda chtějí jet vlakem nebo autobusem." uvažoval Kouřil.

Snahy o obnovu Hlavní koridor z Brna do Vídně vede přes Břeclav. Železniční dopravě by mohla pomoci obnova trati z Brna na Vídeň přes Moravský Krumlov. Trať má svůj historický význam a existuje již bezmála sto padesát let.

Podle něho existuje již memorandum z roku 2006, které usilovalo o propojení trati z Hevlína s Rakouskem. „V okolí je totiž řada velkých podniků, které by nákladní dopravu po železnici jen přivítaly. Je nutné vše ekonomicky propočítat a spolupracovat s rakouskou stranou. Bude totiž nutné postavit most," dodal Kouřil.

Podle Petra Příkazského z Miroslavských Knínic, který se dopravou v regionu intenzivně zabývá, je v dlouhodobém krajském plánu pro dopravu označený úsek trati z Moravského Krumlova směrem na Hrušovany nad Jevišovkou jako prodělečný. „Plán hovoří také o tom, že železniční doprava ve směru na Hrušovany bude v útlumu. Je pravda, že dokument je již deset let starý, ale ke změnám, které naznačuje, skutečně dochází," varoval Příkazský. Dodal, že úředníci poukazují na to, že trať vede mimo jednotlivé obce. „Tento problém by snadno mohla vyřešit integrovaná doprava," naznačil Příkazský. Generel dopravy Jihomoravského kraje má Znojemský deník Rovnost k dispozici a je také volně ke stažení na webových stránkách kraje. „O takovém plánu nic nevím, ale hodlám jej předložit odborníkům v dopravě i starostům okolních obcí na konferenci, kterou pořádáme pětadvacátého srpna. Budu se ptát také na kraji, zda je dokument stále platný," sdělil krumlovský starosta Třetina.

Ze setkání starostů má vzejít deklarace, kterou podepíší všichni zúčastnění. Bude adresovaná vládě a má za cíl upozornit právě na nutnou modernizaci trati z Brna přes Moravský Krumlov do Znojma i Vídně.