Konečně budou stovky kamionů jezdit jinudy než středem vesnice a bude tu bezpečněji. Slibují si obyvatelé Lechovic, bydlící u silnice první třídy číslo I/53, která půlí Lechovice. Máme obavy ze zvýšeného hluku a smogu u našich domů a zahrad. Říkají druzí, kolem jejichž obydlí má vést trasa zamýšleného obchvatu. Všichni však netrpělivě začátek stavby dlouho slibovaného obchvatu vesnice očekávají. Slibují si od něj především menší počet projíždějících nákladních aut a vyšší bezpečnost v obci.

Blížící se start stavby potvrdilo aktuálně vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Momentálně pracujeme na získání potřebných stavebních povolení. Předpokládané datum zahájení stavby je jaro příštího roku s předpokládanou dobou výstavby v podobě dvou stavebních sezon," uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Mluvčí potvrdila, že Ředitelství silnic a dálnic dosud nemá žádné aktuálně vydané stavební povolení. „Pozemky trvalého záboru stavby jsou ovšem pro potřeby podání jednotlivých žádostí o stavební povolení majetkoprávně ošetřeny. Kroky za účelem dokončení majetkoprávní přípravy akce nadále probíhají," přiblížila Ledvinová s tím, že celá stavba obchvatu přijde na více než dvě stě osmasedmdesát milionů.

Velmi opatrně hovoří o termínech zahájení stavby starosta Lechovic Josef Juráček. „Přiznám se, že se po těch letech už bojím vyslovit termín. Faktem je, že se smluvně finišuje a ŘSD vyvíjí určitý tlak, aby se stavět začalo. Pokud opravdu stavební firmy začnou na jaře příštího roku, mohlo by se už v roce 2015 po obchvatu jezdit," řekl Juráček.

Starosta připomněl, že plány na stavbu velké silnice mimo vesnici existovaly již ve třicátých letech minulého století. „Je to tak. Už za Hitlera se plánovala dálnice u Lechovic," přiblížil starosta.

Pokud se podaří obchvat skutečně vybudovat, mohla by si obec vydechnout. „Jezdí přes nás čtrnáct patnáct tisíc aut denně. Myslím si, že až obchvat bude, lidé, kteří bydlí u silnice, nebudou spát. Na hluk od aut si za roky absence obchvatu už přece jen zvykli. Ale věřím, že si všichni vydechnou," míní starosta.

Na obchvat se těší například Jana Bazalová. Mladá maminka bydlí v novostavbě domku vzdáleném od silnice první třídy jen asi dvě stě metrů. „O stavbě obchvatu se mluví už moc dlouho. Doufám, že to tentokrát vyjde. My bydlíme přeci jen trochu dál od hlavního tahu a hluk k nám už tolik nedoléhá, problém vnímám jinde. Přes přechod na druhou stranu silnice se s kočárkem mnohdy bojím. Aut jezdí neskutečně moc a někteří řidiči jen těžko dodržují povolenou padesátku v obci. Myslím si, že kolikrát jezdí i stovkou," svěřila se Bazalová.

Lidé bydlící v blízkosti plánované stavby mají jiné obavy. „Nám se zase naopak hluk a prašnost kvůli obchvatu zvýší. Zajímali jsme se aktivně o to, jestli okolo našich pozemků, kde bydlíme a kde máme své zahrady, budou nějaké protihlukové bariéry. Obávám se, že se s nimi nepočítá," naznačila Božena Pikartová.

Jak dodala, v případě, že protihlukové bariéry u obchvatu nebudou, sepíší petici. „Jsme na tom domluveni s lidmi z celé ulice. Jsou tam desítky lidí, kterých se problém týká. Pokud vím, má tam vzniknout tříproudová silnice. Budeme mít v našem okolí podstatně hlučněji a prašněji než nyní," uzavřela Pikartová.