Všechny právní možnosti k odvrácení vyvlastnění svých zahrad patrně využijí majitelé posledních nevykoupených pozemků na trase první stavby znojemského silničního obchvatu. Poté, co rozhodnutí městského úřadu o prvních parcelách potvrdil kraj, odvolají se někteří vlastníci nejspíše k soudu.

V srpnu konec

Od srpna tak nebudou mít dělníci kde pokračovat se stavbou první části obchvatové silnice. „Nadále trváme na tom, že stavba i územní rozhodnutí pro ni jsou v rozporu s územním plánem. Svědčí o tom i teprve projednávaná změna územního plánu, která na naší parcele mění místo, kudy má silnice vést,“ řekla Lenka Poláková spolumajitelka jedné ze zahrad a předsedkyně sdružení Obchvat.

Přiznala současně, že vyvlastnění její zahrady potvrdil nyní v odvolacím řízení krajský úřad. „Spor bude muset nyní už nejspíš rozhodnout soud. Jsem si jistá, že ho kvůli pochybením protistrany vyhrajeme,“ dodala Poláková s tím, že na soud se nejspíš obrátí i další vlastníci.

První stavbu obchvatu mají projektanti nakreslenou v délce tří kilometrů. Kvůli nevykoupeným zahradám museli silničáři z Ředitelství silnic a dálnic rozdělit loni zahájenou první stavbu obchvatu na dvě etapy.

S první budou dělníci hotovi zhruba do konce prázdnin.

„Na stavbě pokračujeme, pracujeme na podkladových vrstvách vozovky,“ uvedl v polovině června Petr Brunclík, šéf znojemského závodu firmy Colas, která obchvat buduje.

Dělníci a technici rozestavěnou silnici kompletně dokončí. „Odevzdáme zcela hotovou stavbu, samozřejmě jen v úseku, kde jsme mohli stavět. Hotoví budeme do konce srpna,“ dodal.

Rozdělení stavby dodavatelům komplikuje práci. „Stavbu jsme měli naplánovanou vcelku. Počítali jsme například s tím, že zeminu odtěženou v jedné části navezeme do jiné. Nyní musíme platit za místo, kde máme hlínu uloženou. Celkově znamená rozdělení stavby z našeho pohledu více práce, i nákladů,“ dodal Brunclík.

Další vyvlastnění

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic původně plánovali, že stavaři, kteří nemohou dál pokračovat na první stavbě, navážou plynule na stavbě druhé. A to od silnice ze Znojma na Únanov, až k hlavní silnici na Jihlavu. „Pokračujeme ve výkupech pozemků, chýlíme se k závěru, s některými vlastníky však stále jednáme. Nelze vyloučit, že i zde dojde nakonec k vyvlastňování,“ podotkl ředitel brněnského Ředitelství správy a údržby silnic Jiří Rupp.