Dokončení první etapy znojemského obchvatu je v nedohlednu. Z takzvaného Obchvatu I, zahrnujícího úsek dlouhý tři kilometry, zbývá dodělat ještě tisíc tři sta metrů.

Výstavbě však stále brání někteří zahrádkáři. Silničáři sice začali vyvlastňovat jejich pozemky, dělníci ale nyní museli přerušit rozdělanou práci.

„Musíme vyřešit problémy s vlastníky pozemků, jedná se o zhruba deset zahrádkářů. Nyní už u některých začalo vyvlastňování. Nejde jim o cenu, ale o princip,“ sdělil šéf jihomoravského Ředitelství správy silnic a dálnic Jiří Rupp.

Na vyvlastňování najali firmu. „Se dvěma vlastníky vyjednává specializovaná brněnská společnost,“ řekl náměstek pro výstavbu Miloslav Neckář.

Vlastníkům zbývajících pozemků se nelíbí trasa obchvatu. „Stále si stojíme za svým názorem, že to není obchvat, ale jakýsi průjezd městem. Chceme, aby obchvat vedl dále od města až za Suchohrdly, Kuchařovicemi a Příměticemi,“ vysvětlila předsedkyně opozičního sdružení Lenka Poláková. Podle ní už se k tomuto názoru přidávají i vlastníci pozemků z okolí Přímětic. Převážně lidé z novostaveb, vedle kterých by obchvat měl vést.

Než bude vyvlastnění dokončeno, začnou silničáři se stavbou jiné části obchvatu. „Zahájíme další úsek, který bude dlouhý zhruba tři a půl kilometru ve směru na Jihlavu okolo Přímětic,“ sdělil ředitel Rupp.

Do výkupu pozemků se zapojilo již dříve i Znojmo. „Město vykoupilo i zbytky zahrad a doplácelo kupní cenu v Kuchařovicích a Dobšicích,“ uvedla mluvčí města Denisa Šipošová.