„Stavba obchvatu Znojma je rozdělená na čtyři části, jedna etapa první stavby je ukončená, u druhé čekáme na rozhodnutí v územním řízení a jednáme o koupi posledního zbývajícího pozemku, máme příslib odprodeje. Pro druhou stavbu máme na obě etapy stavební povolení, jedno zatím nepravomocné,“ informovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Ředitelství a znojemská radnice zaznamenali nedávno dílčí vítězství, když soud odmítl žalobu napadající územní plán města právě kvůli trase obchvatu. Předsedkyně sdružení Obchvat Lenka Poláková dala najevo, že problémům není stále ještě konec.

„Proti povolení, které ještě není pravomocné, jsme se odvolali my. ŘSD totiž stále tvrdí, že má platné posouzení vlivu na životní prostředí pro všechny části obchvatu. S tím kvůli dřívějšímu výroku soudu nesouhlasíme a pokud úřady odvolání zamítnou, podáme žalobu,“ upozornila Poláková.

Podle ní nebude snadné získat ani poslední pozemek. „Velmi pochybuji o tom, že by majitel slíbil svůj pozemek prodat,“ podotkla s tím, že její parcely se věc netýká.
Naproti tomu znojemský místostarosta Pavel Balík sleduje poslední vývoj s optimismem. „Chci věřit tomu, že na druhé stavbě letos začnou práce a do konce volebního období bude alespoň jedna stavba hotová,“ uvažoval bývalý dlouholetý starosta města. Za rozvleklost přípravy podle něj nesou odpovědnost odpůrci projektu. „Je velká škoda, že čtyřicetitisícové město je blokováno hrstkou jedinců, kteří nejsou solidární s naprostou většinou, která obchvat potřebuje,“ posteskl si místostarosta.

Ředitelství pro letošek počítá hlavně s dílčími pracemi. „Bude pokračovat archeologický průzkum na druhé stavbě a přeložky sítí, na které jsou pravomocná povolení. ŘSD usilovně pracuje na tom, aby již vynaložené nemalé finanční prostředky a lidská práce nepřišly nazmar kvůli snaze některých jedinců. Záleží na tom, kdy získáme prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ podotkla Ledvinová.
Stát ovšem zřejmě pošle peníze tehdy, až budou na stole všechny papíry se všemi razítky. „Možnosti rozpočtu jsou omezené. Nechceme stavět pomníčky a úsek, který je nyní ve Znojmě připravený, neumožňuje zapojení do provozu, proto musí přípravy pokračovat, dokud nebude možné postavit funkční celek,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Ministerstvo tak zřejmě nechce připustit, aby u Znojma po již dokončeném odříznutém úseku za novou nemocnicí vyrostla druhá silnice nikam. Navazující úsek k Suchohrdlům stále čeká na povolení. Jen napůl je povolená i druhá stavba směrem na Přímětice.