Úřadování před stavbou chtějí státní správci silnic stihnout ještě letos. „Otevírání obálek s nabídkami dodavatelů na druhé stavbě znojemského obchvatu přijde na řadu v říjnu. U obchvatu Lechovic je zveřejněné předběžné oznámení, soutěž začne zřejmě v září," sdělil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Parametry příslušné zakázky na lechovický obchvat předložil tento týden vládě ministr dopravy Dan Ťok.

Správci silnic doufají, že obě soutěže vyhodnotí a uzavřou do konce roku. „Bude samozřejmě záležet na tom, zda se někdo z uchazečů neodvolá nebo nenastanou jiné komplikace v řízení. Pokud by ale vše šlo velmi hladce, pak bychom měli do konce roku mít ve Znojmě i v Lechovicích dodavatele vybraného," uvažoval Fiala.

Ve Znojmě by takovém případě mohli silničáři začít i některé přípravné práce. „Vše ale bude záležet na tom, kdy soutěž skončí a možnostech daných například počasím," dodal Fiala.

Starosta Lechovic Josef Juráček ocenil, že Ředitelství silnic a dálnic pracuje rychleji než dřív. „Ale pořád ta rychlost není standardní. Ale doufáme, že tentokrát vše půjde, jak má a že se zase nezmění ministr dopravy nebo něco podobného. Čekání a slibů jsme už totiž zažili příliš mnoho,"poznamenal Juráček.

Dokončení soutěže na stavební firmu v letošním roce by uvítal. „Chceme věřit tomu, že bude platit poslední varianta, a obchvat začne fungovat v roce 2017," uvedl Juráček.

Jak dodal, obec už kvůli přípravě stavby musela řešit problém s přístupem lidí k polím. „Minulý týden jsme to vyřešili, ale bylo kolem toho dost jednání. Lidé se totiž nemohli dostat na pole, protože tam byl kvůli skrývce před archeologickým výzkumem rozdíl terénu i půldruhého metru," poznamenal starosta Lechovic.

Ještě letos na podzim se také silničáři pustí do menší, ale pro bezpečnost dopravy důležité přestavby Dyjské křižovatky. „Půjde o přestavbou stávající průsečné křižovatky na křižovatku okružní. Po celou dobu stavby zachováme na silnici I/53 obousměrný provoz. Na silnici II/408 na Suchohrdly bude nutná částečná uzavírka." sdělila před časem mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Přestavba nebezpečné a rušné křižovatky na kruhový objezd má stát kolem třinácti milionů korun.