„U Lechovic jsme začali loni s přípravnými pracemi na přeložkách sítí, jednání s posledním vlastníkem jsou ale složitá a nyní si netroufám odhadnout, kdy a k jakému závěru dospějeme,“ uvedl ředitel brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp.

Bez dohody s majitelem pozemků nezíská ředitelství poslední stavební povolení. „Zbývá povolení na samotnou silnici, na ostatní části stavby už máme vše vyřízené,“ doplnil.

Na znojemském úřadě začala vyvlastňovací řízení s majiteli posledních zahrádek na trase první stavby obchvatu. „Měli jsme první kolo jednání. Nestihli jsme totiž přednést všechny své námitky. Máme na to ze zákona právo a věřím, že jednání bude pokračovat,“ řekla Lenka Poláková, majitelka jedné ze zahrad a předsedkyně sdružení Obchvat.

Jak zástupci ředitelství stavařů uvedli již dříve, kvůli komplikacím s pozemky nabrala stavba takové zpoždění, že je prakticky vyloučeno, aby ji stihli dokončit v původně zamýšleném termínu na podzim letošního roku. „Připravujeme zatím druhou stavbu od silnice na Únanov k hlavní silnici na Jihlavu. Na trase ještě nemáme všechny pozemky, ale situace tam není tak složitá jako na první stavbě,“ informoval Rupp.

Na jaře chce ředitelství vyhlásit výběrové řízení na dodavatele a patrně koncem roku začít se stavbou. „Mohli bychom tak udělat definitivní napojení první a druhé stavby a podle toho, jak získáme stavební povolení, pokračovat dál na sever,“ řekl Rupp.

Poláková plány ředitelství zpochybňuje. „I tam jsou majitelé, kteří jsou členy našeho sdružení a pozemky neprodají,“ tvrdila Poláková.