Kuřecí nebo vepřový řízek je sázka na jistotu a zájemce si ho může k obědu dopřát hned v několika restauracích. Cena za řízek na poledním menu se ve Znojmě pohybuje od 120 do 163 korun, téměř nikde ale už není polévka v ceně, jak bývalo dříve zvykem. Cena bývá stejná za kuřecí i vepřový řízek, u příloh jsou často na výběr brambory nebo bramborový salát, také za stejnou cenu.
V restauraci Viktoria v Dvořákově ulici nabízeli v půlce února smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem s majonézou za 120 korun. Spolu s Nádražní restaurací na ulici Dr. Milady Horákové a jejími 125 korunami za stejné menu drží nejnižší cenu ve městě, a zřejmě i v celostátním srovnání. „Zdražování jsme se doposud bránili, cenu ale držíme na hranici únosnosti,“ potvrdil provozní Restaurace Viktoria Petr Vachek.

Kvůli stále se zvyšujícím cenám potravin se ale ani v této, zatím nejlevnější restauraci ve Znojmě, časem neubrání zdražování. „Zvlášť v posledních čtrnácti dnech letí významně nahoru ceny zeleniny a dalších surovin. Zatím jsme navýšení našich cen neprojednávali, ale zřejmě to bude nezbytné,“ zvažoval další vývoj Vachek.
Výši cen za obědové menu ovlivňuje totiž především cena vstupních surovin a drahé energie potřebné ke zpracování jídla. To se projevuje i v nižší návštěvnosti restaurací. „Zájem o rozvoz jídel je u nás stále stejný, do restaurace ale chodí o poznání méně lidí,“ srovnával Machek dobu před covidem, po ní a současný stav.
Lidé šetří a kdo má tu možnost, připravuje jídlo pro rodinu doma. „Nakoupili jsme více krabiček, které rodině plním do školy i do práce. Výrazně tím šetříme domácí rozpočet,“ podělila se například Iva Vykydalová z obce na Znojemsku.
Jiné to má Tomáš Neužil. „Na obědy s kolegy se během práce těším, využíváme systém dotovaných stravenek. Na vaření doma nemám ani čas, ani chuť,“ zvolil opačný přístup mladý muž.

Změnu v chování domácností pozoruje i ekonom Lukáš Kovanda. „Lidé se během pandemie naučili obstarávat si řadu věcí svépomocí v domácnosti, ať už jde o přípravu jídla k obědu nebo třeba o ostříhání,“ potvrdil před časem Kovanda.
Podle průzkumů se ale hosté do restaurací postupně vracejí, v lednu jich přišlo nejvíce od srpna 2020. „Lednová čísla vypadají velmi optimisticky. Ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí je ale objem transakcí v restauracích a zásilkových službách stále na pouhých devětašedesáti procentech tehdejších hodnot,“ upozornila Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred Restaurant Index, zabývající se vývojem cen a systémem stravenek.
Podle serveru Edenred se pohybuje cena poledního menu v Brně kolem 180 korun, v Jihlavě kolem 160 korun. Ve Znojmě je podle zjištění Deníku průměrná srovnatelná cena řízkového menu bez polévky za 137 korun.
Jaká byla nabídka řízků ve středu 22. února v znojemských meníčkách?
- Cappucino, Pražská - 140 korun
- Cafe Hall, F. J. Curie -145 korun
- Restaurace Viktoria, Dvořákova - 120 korun
- Restaurace Praha, Pražská - 135 korun
- Jídelna R+K Jídelna a lahůdky, Dr. Milady Horákové - 140 korun
- Hotel N, Křížové náměstí - 135 korun
- Jídelna u STK, Družstevní - 135 korun
- Nádražní restaurace Dr. Milady Horákové - 125 korun
- Restaurace Emrammus, 8.května - 140 korun
Zdroj: www.menicka.cz