Kuřecí nebo vepřový řízek je sázka na jistotu a zájemce si ho může k obědu dopřát hned v několika restauracích. Cena za řízek na poledním menu se ve Znojmě pohybuje od 120 do 163 korun, téměř nikde ale už není polévka v ceně, jak bývalo dříve zvykem. Cena bývá stejná za kuřecí i vepřový řízek, u příloh jsou často na výběr brambory nebo bramborový salát, také za stejnou cenu.

V restauraci Viktoria v Dvořákově ulici nabízeli v půlce února smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem s majonézou za 120 korun. Spolu s Nádražní restaurací na ulici Dr. Milady Horákové a jejími 125 korunami za stejné menu drží nejnižší cenu ve městě, a zřejmě i v celostátním srovnání. „Zdražování jsme se doposud bránili, cenu ale držíme na hranici únosnosti,“ potvrdil provozní Restaurace Viktoria Petr Vachek.

Výrobu okurek Znojmia odkoupila norská společnost Orkla. Podle původní receptury je vyrábí v Bzenci a závodě v Turecku.
Další rána pro znojemské okurky. Norové chtějí zavřít výrobnu Znojmia v Bzenci

Kvůli stále se zvyšujícím cenám potravin se ale ani v této, zatím nejlevnější restauraci ve Znojmě, časem neubrání zdražování. „Zvlášť v posledních čtrnácti dnech letí významně nahoru ceny zeleniny a dalších surovin. Zatím jsme navýšení našich cen neprojednávali, ale zřejmě to bude nezbytné,“ zvažoval další vývoj Vachek.

Výši cen za obědové menu ovlivňuje totiž především cena vstupních surovin a drahé energie potřebné ke zpracování jídla. To se projevuje i v nižší návštěvnosti restaurací. „Zájem o rozvoz jídel je u nás stále stejný, do restaurace ale chodí o poznání méně lidí,“ srovnával Machek dobu před covidem, po ní a současný stav.

Lidé šetří a kdo má tu možnost, připravuje jídlo pro rodinu doma. „Nakoupili jsme více krabiček, které rodině plním do školy i do práce. Výrazně tím šetříme domácí rozpočet,“ podělila se například Iva Vykydalová z obce na Znojemsku.

Jiné to má Tomáš Neužil. „Na obědy s kolegy se během práce těším, využíváme systém dotovaných stravenek. Na vaření doma nemám ani čas, ani chuť,“ zvolil opačný přístup mladý muž.

Hamburger z fast foodu. Ilustrační snímek.
Burgery místo Fruty: McDonald’s otevře první pobočku ve Znojmě

Změnu v chování domácností pozoruje i ekonom Lukáš Kovanda. „Lidé se během pandemie naučili obstarávat si řadu věcí svépomocí v domácnosti, ať už jde o přípravu jídla k obědu nebo třeba o ostříhání,“ potvrdil před časem Kovanda.

Podle průzkumů se ale hosté do restaurací postupně vracejí, v lednu jich přišlo nejvíce od srpna 2020. „Lednová čísla vypadají velmi optimisticky. Ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí je ale objem transakcí v restauracích a zásilkových službách stále na pouhých devětašedesáti procentech tehdejších hodnot,“ upozornila Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred Restaurant Index, zabývající se vývojem cen a systémem stravenek.

Podle serveru Edenred se pohybuje cena poledního menu v Brně kolem 180 korun, v Jihlavě kolem 160 korun. Ve Znojmě je podle zjištění Deníku průměrná srovnatelná cena řízkového menu bez polévky za 137 korun.

Jaká byla nabídka řízků ve středu 22. února v znojemských meníčkách?

  • Cappucino, Pražská - 140 korun
  • Cafe Hall, F. J. Curie -145 korun
  • Restaurace Viktoria, Dvořákova - 120 korun
  • Restaurace Praha, Pražská - 135 korun
  • Jídelna R+K Jídelna a lahůdky, Dr. Milady Horákové - 140 korun
  • Hotel N, Křížové náměstí - 135 korun
  • Jídelna u STK, Družstevní - 135 korun
  • Nádražní restaurace Dr. Milady Horákové - 125 korun
  • Restaurace Emrammus, 8.května - 140 korun

Zdroj: www.menicka.cz