Diskutovat o plánovaných úpravách v Dolním i Horním parku mohou lidé již ve středu odpoledne v kině Svět. Setkání svolaly znojemské spolky, pozvání obdrželi i zástupci Ateliéru Tišnovka, představitelé radnice a všichni zastupitelé. Starosta Znojma se pravděpodobně setkání nezúčastní.

Všichni příchozí si připomenou vznik parků a ostatní historické souvislosti. Seznámí se také s důvody, proč jsou některé stromy vhodnější a jiné méně vhodné do parku uprostřed města. „Naplánované setkání jsme se snažili dát lidem najevo poměrně rozsáhlou kampaní. Po městě visí spousta letáků a docela velkou odezvu jsme zaznamenali i na Facebooku," přiblížil předseda Okrašlovacího spolku Otto Boudas tím, že lidé obdrží placky vyzývající k záchraně parků a publikaci o jejich historii.

Zda se objeví někdo z představitelů radnice, není v tuto chvíli jasné. „Pan starosta Vlastimil Gabrhel neobdržel žádné oficiální pozvání. O připravovaném setkání se dozvěděl ze Znojemského deníku Rovnost, kde bylo v uvedené datum sedmnáctého října (v zářijovém vydání – pozn.red.). S tímto datem také počítal. Na šestnáctého října má ale naplánovanou dovolenou. Pokud se stihne vrátit do Znojma, rád se schůzky s obyvateli města zúčastní," informovala mluvčí města Znojma Zuzana Pastrňáková. Zda radnice deleguje jiného zástupce však nesdělila. „Zástupci radnice obdrželi pozvání elektronickou poštou, a to jsme považovali za naprosto dostatečné," podotkl Bouda.

Změní se ráz?

Památkáři, historikové, ostatní odborníci i laici, kterým není osud parku lhostejný, se obávají, že vezme za své starobylý ráz zejména Dolního parku.

Obyvatelé Znojma kontaktovali v minulých týdnech zástupce Okrašlovacího spolku s tím, že se obávají toho, aby spodní část parku nevyhlížela podobně jako střední část. „Střední park na mě působí jako počítačový paskvil. Historický park dělá Znojmo Znojmem a ke starému městu patří. Dolní část parku by tak dopadnout neměla. Navíc podle mých informací chybí podrobný odborný posudek, který by detailně vyhodnotil zdraví stromů. Trápí mě i skladba stromů, zvolené druhy nejsou původní. Mluvila jsem se spoustou lidí a sdílí podobný názor," sdělila před časem žena, která si nepřála uvést své jméno. Redakce je však zná.

Dodala, že oslovila velký okruh svých známých a všichni ve středu půjdou do kinosálu diskutovat, nebo si alespoň vyslechnou názory ostatních. Kácení stromů v Dolním parku by mělo začít již na podzim, nyní radnice shromažďuje potřebná povolení a podklady.

Střední část parku zůstala zcela bez stromů na přelomu října a listopadu loňského roku. Obnova střední části parku trvala déle než půl roku a vyžádala si zhruba desetimilionové náklady.

Více než polovina nově osázených stromů však uschla a radnice je nechala vyměnit. Dle odborníků byly k sázení příznivé klimatické podmínky a nabízela se otázka, zda neselhala následná péče. „Při tak vysokém počtu nově vysázených stromů by byl zázrak, kdyby se ujaly všechny stromy najednou. Uvedený postup je běžnou součástí revitalizace alejí," nechala se slyšet již dříve mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Revitalizaci parku předcházely komplikace s výběrem dodavatele, kdy dvě vybrané firmy odstoupily. Proti způsobu obnovy parku vznikla petice a signatáři poukazovali na to, že obětí masivního kácení byly i zdravé stromy.

Radnice navíc čelí kritice odborníků z oborů historie a archeologie. Při výkopových pracích ve Středním parku totiž nebyl přítomný archeolog. Krajský úřad nyní zahajuje správní řízení.