Věcné jednání a slib dvou skupin pro diskusi o řadě přetrvávajících rozporných názorů přineslo podle obou stran setkání znojemských radních se zástupci sdružení, která kritizují zvolenou formu obnovy hlavního městského parku. Sdružení zopakovala svůj souhlas s rozsahem kácení v nyní revitalizované části Dolního parku a kývla i na rozložení výsadby nové zeleně do konce příštího roku.

„Při jednání jsem zopakoval, že pro mě je prioritní bezpečnost občanů a že revitalizaci parku není možné zastavit. Zároveň jsem řekl, že názor veřejnosti je pro mě důležitý a že by k revitalizaci parku měly vzniknout pracovní skupiny pro jednotlivá odborná témata, jako je výběr typu stromů nebo architektura," uvedl k jednání starosta Vlastimil Gabrhel s tím, že v pracovních skupinách by měli být zastoupeni výhradně odborníci. Expertní jednání podle něj umožní diskusi kolem parků odpolitizovat.

„Jsem velice rád, že jsme se dokázali shodnout na tak citlivé věci, jako je obměna stromů. Vždyť nikdo z nás nechce a ani nebude kácet zdravé stromy. To jsme si vyříkali a to považuji za důležité. Rovněž jsme se shodli na termínu sázení a díky tomu můžeme použít jednu z nejlepších a nejmodernějších technologií, a to sázení v airpotech. O mobiliáři či o dalších odborných pracích nechť diskutují odborníci," dodal Gabrhel.

S podmíněným optimismem hodnotili jednání i zástupci spolků. „Byl to určitý posun, jednali jsme věcně a bez emocí. Mluvili jsme konkrétně jen o části C2 parku, kde jsme souhlasili s navrženým kácením čtyřiatřiceti stromů, protože je podložené znaleckými posudky. Za zajímavou považuji i navrhovanou skladbu nově vysazované zeleně v této části parku. Domluvili jsme se i na tom, že sázení zeleně je možné rozložit až do konce příštího roku," hodnotil předseda sdružení Za Znojmo přívětivější Petr Lazárek.

Nyní očekává, jak začnou pracovat slibované pracovní skupiny. „Na tahu je nyní město, aby skupiny ustavilo. Oceňuji, že jsem se shodli na tom, že obě strany přizvou externí odborníky. Osobně mám zájem účastnit se jednání o zeleni, například o stromech pro hlavní aleje. Budu navrhovat, abychom se znovu zamysleli nad takovým typem stromu, který nebude budit tolik emocí," dodal Lazárek v narážce na červenolisté javory ve Středním parku.

Podobně hovořil i místopředseda Okrašlovacího spolku Karel Fiala. „Se samotným jednáním jsem spokojen. Nyní vyčkáme zřízení skupin a začátku jejich práce. Pokud budou fungovat dobře, budeme skutečně spokojeni, jinak bychom museli náš další postup znovu zvážit," konstatoval Fiala.

Naznačil také, že dostatek agendy dostane na stůl i skupina, která se má věnovat architektonické stránce parků. „Budeme hledat kompromis, jen připomínám, že totální modernizace parků není přijatelná. Nyní půjde o celkového ducha parku a kulturně historické hodnoty," dodal.