Vzpomíná, že v městečku nedaleko Znojma bývaly i pěvecké slavnosti. „Konaly se každý rok někde jinde, jednou právě i v Miroslavi v zámeckém parku. Miroslav měla tehdy svůj smíšený sbor, jehož mužská a ženská část ale vystupovaly i samostatně. Zpíval tam i táta, měl krásný tenor. A já si dnes říkám, že bych se měl alespoň pokusit na tradici navázat. V Miroslavi teď hodně ožívá zámek i další místní dění, byl bych moc rád, kdyby jeho součástí byl po letech opět i pěvecký sbor, “ říká Svoboda s tím, že první setkání zájemců by ve spolupráci s městem rád svolal do května.

Ilustrační foto.
Zloděj se vloupal do bytu za bílého dne. Zabezpečte domácnosti, varují policisté

Svoboda už nyní vede dva sbory. „Deset let jsem sbormistrem znojemského Pěveckého sdružení Vítězslav Novák a čtyři roky vedu Smíšený sbor Karla Němečka v Moravském Krumlově. V obou případech jsem se k vedení sboru dostal vlastně náhodou,“ říká Svoboda, který dlouhá léta hrál na violu v symfonických orchestrech, podnikal a nyní učí na Základní umělecké škole a také hudební výchovu na základní škole.

Vedení více sborů se nebojí. „Už jsem si to na pár měsíců vyzkoušel, když jsem zastupoval v Mikulově. A když chceme se sborem zpívat větší věc, třeba Rybovu Českou mši vánoční, stejně sbory spojuji, aby nás bylo dost,“ naznačuje Svoboda.