Stipendijní program s názvem NevoStudent spustili se začátkem školního roku. „Cílem je motivovat žáky ke studiu technických oborů a vychovat si v ideálním případě perspektivní zaměstnance naší firmy. Budoucnost je v automatizaci a robotizaci a k tomu potřebujeme šikovné české ručičky,“ potvrdil Petr Pokorný, prokurista společnosti Nevoga, která v současnosti zaměstnává na čtyři sta lidí.

Podle ředitele školy Jiřího Vojtěcha mohou studenti a učni díky spolupráci s firmou počítat i s uplatněním profese po ukončení školní docházky. „Spolupráce je naprosto klíčová, pomůže studentům a jejich rodičům při rozhodování, kterým směrem se po základní škole vydat. Smysl studiu totiž dává i perspektiva budoucí kariéry,“ zdůraznil Vojtěch.

Prvňáčci v Řečkovicích usedli poprvé do lavic.
Prvňáčci v Řečkovicích usedli do lavic. Podívejte se, jaká byla jejich premiéra

Na nejvyšší stipendium dosáhnou hlavně snaživí žáci, kromě toho získají už během studií praxi ve firmě. „Chceme být soběstační co se týká oprav, údržby, servisu a programování strojů a technického vybavení. Máme svoji zámečnickou dílnu, nástrojárnu, svařovnu či brusírnu. A k tomu potřebujeme šikovné studenty a zaměstnance,“ dodal Pokorný.

Zruční a pracovití budou mít navrch

Už během studia mohou žáci dosáhnout na tisíc korun měsíčně, podmínkou je nulová neomluvená absence. Při prospěchu 1,5 dostanou na konci školního roku odměnu pět tisíc korun, při průměru známek do 2,3 o dva tisíce méně. Počítat mohou také se SIM kartou s neomezeným voláním a neomezenými daty a také letní brigádou ve firmě. A také s garantovanou mzdou, pokud nastoupí po absolvování školy do Nevogy.

Žáky pro stipendium bude firma vybírat společně se školou. Nemůže totiž finančně podpořit všechny. „Konkrétní počet podpořených studentů zatím není pevně stanovený, to ukáže až čas. Mohlo by se jednat ročně zhruba o pět studentů,“ doplnila mluvčí firmy Zuzana Pastrňáková.

Rekonstrukce silnice I/53 je v polovině, skončit má na konci roku
Silničáři otevřou křižovatku přes silnici I/53 u Bantic. Stavba však pokračuje

Inspiraci pro výchovu vlastních zaměstnanců našla společnost v Rakousku a Německu, kde propojení firem a škol funguje dlouhodobě. Dříve byl ale podobný systém běžný i v tuzemsku. "Obuvníkem jsem se vyučil u Bati v Třebíči, škola byla jen doplněk. Dnes je to myslím hodně oddělené, teorie praxi nenahradí," zavzpomínal důchodce Oldřich Potůček.

Rodinná firma Nevoga, založená v roce 1958, se zabývá výrobou a vývojem příslušenství do stavebního bednění. Své pobočky má kromě Znojma také v Německu, Rakousku a Polsku. Ve Znojmě začala vyrábět v roce 1991, přičemž loni zprovoznila nový moderní závod nabízející práci až šesti stům zaměstnanců.