Pro první den, kdy správci hradu přivítali první hosty, připravili organizátoři speciální program. „Nejprve se s historikem mohli projít po hradu a dozvědět se zajímavosti o stavebně-historickém vývoji hradu," uvedl pracovník Jihomoravského muzea ve Znojmě Ivo Žák.

Pestrou nabídku celodenního programu doplnila například komentovaná výstavka přírodnin, vycházka s geologem či výlet do Přírodní rezervace Cornštejn. „Sezona na zřícenině potrvá až do 27. září. Telefonické rezervace prohlídek hradu jsou možné na telefonním čísle 604 891 875," doplnil Žák.

Otevřeno je denně od devíti hodin dopoledne do pěti hodin odpoledne. Poslední prohlídka začíná vždy ve čtyři hodiny odpoledne.

Hrad Cornštejn byl založen v první polovině 14. století jako pevnost v linii hradů chránících jižní hranici českého státu. Od roku 1343 byl v držení pánů z Lichtenburka, po dobytí v roce 1464 jej král Jiří z Poděbrad daroval Hynku Krajířovi z Krajku, na počátku 16. století bylo opevnění rozšířeno o bašty a naposled posíleno v roce 1542 v souvislosti s tureckým nebezpečím. Od konce 16. století se hrad připomíná jako pustý.