Přítomné oslovil první místostarosta Znojma Ludvík Hekrle, atašé brněnského generálního konzulátu Ruské federace Sergej Miťjajev a krajská radní Bohumila Beranová. „Před více než sedmdesáti lety jsme se měli tak jako zbytek Evropy stát obětí nacistické krutovlády. Naši zemi okupovali nepřátelští vojáci, země skomírala, lidé trpěli. Češi a Slováci se ale nechtěli vzdát. Bojovali na frontě i mimo ni, svou statečností a touhou po svobodě ukázali nám všem, že vzdorovat nepříteli má smysl," řekl místostarosta. Poděkoval sovětským vojákům i vojskům západní fronty jako osvoboditelům republiky. „Padlí i přeživší mají zásluhu na tom, že naše země nebyla vymazána z mapy a že můžeme pokračovat v myšlenkách zakladatelů samostatného československého státu, myšlenkách svobody a demokracie," dodal místostarosta.

Atašé Miťjajev připomněl desítky tisíc padlých rudoarmějců při osvobozování Moravy. „Svou vojenskou povinnost splnili až do konce. Padli jen několik dní před koncem války a navždy zůstali zde v moravské zemi. Chtěl bych dnes poděkovat všem, kdo udržují památku na hrdiny druhé světové války a přináší každé jaro na jejich hroby květiny. Moje zvláštní poděkování patří veteránům, kteří pro nás vybojovali právo žít v rodné zemi, mluvit rodnými jazyky a klidně pracovat," uvedl atašé.

Zástupci znojemských spolků poté uctili také památku lidí, kteří ve Znojmě zahynuli při náletech na konci války. „U obnoveného pomníčku na hřbitově jsme vzpomněli zejména obětí dubnového náletu na znojemské nádraží. Sovětské letectvo tehdy bombardoval velké soustředění nacistické techniky a materiálu, jedna z pum přitom bohužel zasáhla výkop, kde si lidé před náletem ukrývali. Poté jsme spolu se skauty vzpomněli obětí domácího odboje u pomníčku na Novém Hrádku," uvedl historik a zastupitel Jiří Kacetl.