Pestré procesí hotařů, místní honorace zastupované starostou a vrchním učitelem a mnoha vesnických strýců a tet doprovázené muzikanty a sborem Mužáci z Tasovic zamířilo nejprve k místnímu kostelu sv. Jakuba, u kterého již čekal místní kaplan, aby jim požehnal kytice, které pak hotaři zavěsí na kůly před vinicemi.

„Svazky třezalky a pelyňku, bylin patřících mezi takzvané svatojanské, měly přispívat ochraně vinic před různými nemocemi, jež by mohly révu postihnout těsně před vinobraním. Protože je hotaři věšeli na vysoké kůly před vinicemi měly také všem jednoznačně ukazovat, že viniční hora je zaražená a nikdo nepovolaný do ní nemá přístup," dodal Bílek.

Průvod pak pokračoval do vinohradů v Konicích a sousedních Popicích, kde vinaři zarazili horu , občerstvili se a složili předepsanou přísahu. „Zarážení hory je poslední z hlavních akcí, které pravidelně pořádáme. V listopadu se ale ještě zřejmě opět zúčastníme slavnosti, které u příležitosti uvedení letošních mladých vín kolem svátku svatého Martina pořádají vinaři v Novém Šaldorfu," shrnul Bílek.