Některé místní maminky tam však s dětmi raději nechodí. „Máme to sice blízko z domu, ale nechodíme tam. Je to malé, moc blízko frekventované silnici, je tady hluk a prašno. Raději chodíme do Jubilejního parku. Tam je výrazně větší klid,“ svěřila se Veronika Vajdíková s tím, že oplocení hřiště je jistě dobrý počin.

Lidé volají také po oplocení nového dětského hřiště v Příměticích Na návsi „Ten plot by byl potřeba hlavně na hřišti u rybníka. Z jedné strany rybník, z druhé potok a ze třetí silnice,“ reagovala Adéla Bahulová.

K simulované dopravní nehodě využili záchranáři léta nevyužívanou část stavby budoucího obchvatu Znojma.
OBRAZEM: Ošklivá nehoda na části obchvatu? Ne, jen cvičení

Radnice slibuje, že i tam jej nechá udělat. „Toto hřiště bude Městská zeleň oplocovat v nejbližších dnech,“ naznačil starosta.

Vedení Znojma se v posledních letech o dětská hřiště stará poměrně důkladně. Na rekonstrukci vybraných hřišť v závěru loňského roku vyčlenila radnice téměř čtyři sta tisíc korun. „Máme dětských hřišť tolik, že není možné všechny obnovit najednou. Nyní doplníme hřiště u Kauflandu Dukelská, na Hradišti, Máchově náměstí, v Příměticích u hřbitova a na ulicích Holandská, Dělnická, Gagarinova,“ sdělil již dříve místostarosta Znojma Jakub Malačka.

Houpačka pro děti na vozíku

Ne všechny plány radnice se však setkávají u obyvatel s kladným hodnocením. Loni například na sídlišti Pražská u stávajícího hřiště pro nejmenší přibyla velká dřevěná houpačka pro děti na invalidním vozíku. Podle místních to bylo unáhlené. Zatím žádné dítě na vozíku místní na houpačce totiž neviděli. „Když jsem loni mluvila s dělníky, kteří tam houpačku chystali ptala jsem se jich, co že nám to tady chystají. Moc jsem se podivila tomu, co mi řekli. Kdyby si radnice udělala průzkum v místě zjistila by, že tady žádné takové děti nežijí. Podle mne to byly zbytečně vyhozené peníze,“ konstatovala důchodkyně Miloslava Klimtová, kterou znají nejen obyvatelé Znojma jako sběratelku dobových pohlednic a fotografií.

Jak dodala, velkou houpačku využívají spíše dospívající děti. „Tyhle skupinky se tam občas pohybují stejně jako na lavičkách v okolí. Co mi ale vadí podstatně více jsou bezdomovci. Zato se stává, že ráno, když jdu parkem, je na lavičkách v parku a okolo nich spousta odpadků, různé hadry a lahve. Ani netuším, kdo to po nich stále dokola uklízí. Chodí přes park směrem k Hnědce a někdy bývá nepříjemné jen kolem nich jen projít. I když proti nim osobně nic nemám,“ dodala Klimtová.

Ilustrační foto.
Stánek na Vinobraní? Podnikatelé si jej poprvé zarezervují elektronicky

Celkem město nechalo udělat tři takové houpačky. Jsou umístěné na hřišti v ulici Aninská, v parku Kolonka a právě na sídlišti Pražská. Houpačky pro děti na vozíku byly podle sdělení radnice součástí projektu Tvoříme Znojmo.

Dětská hřiště pravidelně kontrolují právě pracovníci Městské zeleně. „Zaměstnanci každý týden monitorují tato hřiště a případné nedostatky či rozbité věci na hřištích opraví. Jedenkrát za rok provede komplexní kontrolu externista, na základě jeho zjištění se pak radnice rozhodne například o nutné obměně jednotlivých herních prvků," vysvětlila již dříve mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.