Ostrý zvuk policejní píšťalky se v sobotním odpoledni nese nad znojemským Masarykovým náměstím. Brzy ho následují zvučné organizační pokyny. Členové Spolku přátel Hroznové kozy se totiž chystají ke svému tradičnímu jarnímu průvodu do vinic.

Hotaři už mají na ramenou Hroznového kozla. „Obecní oude, udělej mi tu trochu pořádek," velí v roli starosty Petr Žák. Na to policajt v černé uniformě se špičatou helmou čeká. „Hotaři dopředu! Pak kozel, muzikanti a krojovaní! Všichni ostatní za ně," zvučně organizuje účastníky Jan Blažíček, který si roli policajta zjevně užívá.

Muzikanti z Cimbálové kapely Antonína Stehlíka začínají hrát a průvod vyráží na cestu ke Karolininým sadům a na Kraví horu. Na sklenku vína se zastavuje už na Mikulášském náměstí a pak u řeky pod Kraví horou. Tam si průvodu všímá pár výletníků z Prahy. Nezvyklý výjev je zaujme natolik, že se přidávají. „Jsme tu náhodou na výletě. Přijeli jsme z Prahy, a když jsme tenhle průvod dole u řeky viděli, řekli jsme si, že je to zajímavé a že půjdeme kousek s ním," říká Jiří Folta.

Cestou od řeky do kopce potkávají účastníci jednu neplánovanou zastávku. Ve skleničkách a kelímcích za chvíli mizí láhev vína, se kterou na průvod čeká Alena Moravcová. „Máme kousek odsud zahradu a vždycky je slyšíme, když jdou kolem. Letos jsem jim poprvé stihla nabídnout víno. Obdivuji, s jakou chutí si vyšlapují do kopce a zpívají," usmívá se Moravcová.

Na Kraví hoře se průvod u vysílače zastavuje k dalšímu občerstvení. Od stolku s vínem a dobrotami se najednou obrací k nově příchozímu. Své přátele ze spolku přichází pozdravit loucký farář, otec Marian. Usměvavého padesátníka všichni vítají a poptávají se na zdraví. Vidí ho totiž poprvé od úrazu, který utrpěl před Velikonocemi. Farář s přáteli pohovoří a s průvodem se projde k další zastávce ve vinohradu u Konic.

Před půl pátou hotaři nakonec zanesou Hroznového kozla do vinice na okraji Popic. Kapela hraje spolkovou hymnu na melodii Ódy na radost a většina přítomných zpívá. Najednou je překvapí vrčivý zvuk. Po chvíli s úsměvem mávají. Vidí, že je na svém motorovém rogale přilétl znovu pozdravit otec Marian.