Sál praská ve švech, hrdí rodiče natáčí a fotí své ratolesti. Děvčata zvedají vysoko kolena a nad hlavou točí hůlkou tak rychle a šikovně, že přihlížející nestíhají mačkat spoušť fotoaparátů.

Po chvíli zve moderátorská dvojice na pódium trojici mladých žen z Dešova. Bez doprovodu, jen svými hlasy, přibíjí zpěvačky celý sál do sedadel. Špendlík by byl slyšet spadnout, když se sálem nesou jejich spirituály. Lidé se pohupují do rytmu, někteří zpívají společně s nimi a ztichly i ty nejneposednější děti. „Skvělé," ozývá se spontánní mužský hlas z publika a sálem se nese zasloužený potlesk.

Na řadu přicházejí roztančená děvčata z Vranova a nechybí ani scénka Jeníkovských o příjezdu hlavy státu na představení do Šumné.

Organizátoři se tváří spokojeně a doufají, že se sejdou s většinou účinkujících znovu za rok. „Začali jsme před pěti lety a chtěli jsme uspořádat akci, která by stmelila lidi. Každý má možnost ukázat, co umí. Předvedené vystoupení navíc může být návodem pro děti. Mohou najít inspiraci a zjistit, jaké kroužky by je mohly bavit," rozhlíží se spokojeně moderátor Pavel Voříšek.

Z první řady sleduje dění na pódiu i starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra. „Jsem překvapený, kolik účastníků se nakonec přihlásilo. Program byl opravdu bohatý a určitě budeme v podobném duchu pokračovat," libuje si Vedra.

Za mikroregion Vranovsko pomáhal s přípravami a organizací společně s iniciativou JKK-21 a vranovským Fatymem. Akce se účastní obvykle vesnice z Vranovska a blízkého okolí. „Smyslem je sbližování lidí v regionu, které baví dělat úplně obyčejné věci," říká Voříšek.

Se svými vystoupeními lidé v minulosti potěšili kromě Šumné také obyvatele Vratěnína nebo Šafova. „Místní lidé si obvykle pro příchozí připraví nějaké překvapení," naznačuje farář Marek Dunda, díky kterému do Šumné přijeli i lidé z jeníkovské farnosti. Ta totiž s vranovským Fatymem dlouhodobě spolupracuje. Vrcholem letošního programu byla parodie na známou Troškovu komediální sérii Slunce, seno, která pobavila celý sál. Nechyběly notoricky známé hlášky a scénky, ve kterých excelovala Helena Růžičková.