Kolem desáté jsou na místě zatím hlavně organizátorky. Na lavičky v příkopu dávají první dobroty a zdobí nedaleké zábradlí. „Už to známe z minulých ročníků, všichni si chtějí přispat. Takže přijdou tak v půl jedenácté," usmívá se organizátorka Andrea Krčálová z pořádajícího spolku Umění do Znojma.

Mezitím se už hosté snídaně postupně scházejí. „Přinesl jsem palačinky, nevím, jak moc jsou férové, ale snad budou aspoň chutnat," vtipkuje jeden z příchozích, David Grossmann.

Na dekách a lavičkách se nakonec usadí asi dvě desítky hostů. „Férovou snídani pořádáme již potřetí. Minulé ročníky se konaly současně s přehlídkou Garage design v pivovaru, letos se poprvé scházíme tady," říká organizátorka Krčálová.

Posedět, popovídat a pochutnat si na domácích, lokálních nebo fairtradových pokrmech přichází zejména mladí lidé a rodiny s dětmi. „Jsme tu zrovna s rodinou za prarodiči a manželka našla myslím někde na sociálních sítích, že se tahle akce koná, tak jsme se přišli podívat. Je to příjemné dopoledne," hodnotí jeden z návštěvníků, který se představil jako Jan.

Spokojená byla i další návštěvnice Dagmar Entllerová. „Je příjemné, když se lidi takhle sejdou, a mělo by to být běžné. U nás v Macešce to aspoň často děláme, když se maminky sejdou," podotýká Entllerová s tím, že čekala, že se sejde více lidí.

Organizátorky byly ale spokojené. „Očekávala jsem, že přijde asi tolik lidí, kolik tu nakonec bylo, takže jsem spokojená," říká Krčálová.

K férové snídani se v sobotu dopoledne schází lidé i v Moravském Krumlově a Miroslavi. V Krumlově na tamních farmářských trzích na Masarykově náměstí, v Miroslavi v zahradě evangelického kostela.

Férové snídaně souvisí s podporou fair trade, tedy snahou kupovat produkty zejména ze zemí třetího světa vyráběné a dovážené za férových podmínek pro výrobce. „Světový den fair trade připadá právě na druhou květnovou sobotu. Je vidět, že lidé se více zajímají o původ výrobků. Zatímco v roce 2011 se snídalo ve jednačtyřiceti městech či obcích, loni již bylo Férových snídaní sto devatenáct a navštívilo je na čtyři a půl tisíce lidí," doplňuje Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která projekt férových snídaní koordinuje.