„Slyšeli jsme reklamu v rádiu, zaujala nás, tak jsme se přijeli podívat. Prošli jsme zatím asi šest sklípků, vína jsou výtečná, atmosféra příjemná, jen jsem čekal, že tu bude víc lidí," hodnotí František Kašpar, jeden z návštěvníků, který přijel z Mladé Boleslavi.

Jiní hosté vidí ve spíše komorní návštěvě vítanou součást atmosféry šaldorfského odpoledne. „Plánovali jsme s kamarády, že někam za vínem zajedeme, tuhle akci jsme našli na internetu. Jsem velmi spokojený, prošli jsme asi třetinu sklepů a všechna vína byla zatím výborná. Líbí se mi i to, že tu není tolik lidí, díky tomu je to příjemná atmosféra. Byl jsem i ve Znojmě na vinobraní, ale tam se člověk tlačí mezi tisícovkami lidí a víno kvůli tomu někdy ani neochutná," uvažuje Jaromír Pořízka z Brna.

Vinař Mojmír Vojtek se zrovna loučí se skupinou návštěvníků, kteří ochutnávali jeho vzorky, z celkového zájmu o sobotní akci ale nadšený není. „Žádná velká sláva to letos není. Možná lidé jeli spíš na znovínské putování, možná dal někdo přednost hokeji. Je to trochu zvláštní, ale zatím se s putováním nemůžeme trefit do dobrého termínu," podotýká vinař.

Šéf pořádajícího sdružení Modré sklepy Rostislav Koníček mladší hledá hlavně pozitiva. „Počasí nám přeje, lidé přišli, věřím, že vše dopadne dobře. Musíme vytrvat, naše akce je zatím mladá, sdružení Modré sklepy ji pořádá teprve podruhé, navíc loni jsme putování po sklípcích ještě dělali prvního května, ale protože byla právě neděle, což zjevně nebyla správná cesta," říká Koníček. Věří, že šaldorfské putování po sklípcích má dobrou budoucnost. „Musíme vytvořit potřebnou tradici, vytrvat několik let. Možná se ještě jednou zamyslíme nad termínem, je ale pravda, že dnes už je velmi těžké najít víkend, kde bychom se s něčím nekryli,"dodává předseda.

Dílčí úspěch pořádající sdružení zaznamenalo. „Kolem třetí hodiny odpoledne jsme už napočítali na dvě stovky návštěvníků, to znamená, že jich bude určitě víc než loni," říká v polovině odpoledne jeden z organizátorů Marek Špalek.