„Propad průměrné sklizně z hektaru je zhruba šedesátiprocentní. Co se ale týče kvality, máme průměrnou cukernatost dvaadvacet stupňů, což je téměř jako v roce 2006, kdy byla historicky suverénně nejvyšší. Pro srovnání: vloni jsme měli cukernatost devatenáct a půl stupně,“ řekl Pavel Vajčner, ředitel největšího producenta vín na Znojemsku – Znovínu Znojmo.

Výborné podle něj budou zejména vína z odrůdy Sauvignon, Tramín a Veltlínské zelené. „Obrovsky vysokých cukernatostí dosáhla i červená vína. Ani vzhledem k malé úrodě ale nepředpokládám, že by se měla cena vín zvyšovat. Začaly totiž plodit některé nové vinice, takže naše firma vykoupila zhruba stejné množství hroznů jako v roce 2007. Navíc máme velké zásoby z nadprůměrného loňského roku,“ doplnil Vajčner.

„Letošní ročník je diametrálně odlišný od loňského, kdy se vinařům urodilo opravdu velmi mnoho hroznů. Letos réva začala kvést asi o tři týdny dříve a na to se zhoršilo počasí, takže květy takzvaně sprchly. Až v srpnu se pak ukázalo, že bobule zůstaly zakrnělé. Osobně tak propad objemu odhaduji až na pětašedesát procent oproti loňsku,“ potvrdil i šéf Cechu vinařů Nový Šaldorf-Sedlešovice Marek Špalek.

„Na druhou stranu se v hroznech uchovalo hodně aromatických látek a kyselin. Proto si myslím, že letošní ročník bude velmi kvalitní. Někteří vinaři ale mohou mít problém buď s velkým podílem zbytkového cukru nebo naopak vysokým obsahem alkoholu. Ani příliš koncentrovaná vína tak nejsou úplně optimální pro prodej. Na výstavách vín se ale opravdu máme na co těšit,“ konstatoval vinař.

Ani on se ale nedomnívá, že cena vína stoupne. „Myslím si, že růst ceny by byl od moravských vinařů troufalý. Jak vzhledem k současné krizi a nedostatku peněz na trhu, tak i vzhledem k přetrvávajícím levným dovozům vín ze zahraničí,“ uvedl Špalek.

Ani ve Vrbovci nejsou letos s objemem sklizených hroznů spokojeni. „Asi stejně jako všude na jižní Moravě, i my jsme se dostali zhruba jen na polovinu běžného roku. Naopak cukernatost hroznů byla nadprůměrná, mezi dvaadvaceti až šestadvaceti stupni. Prakticky všechno se sklízelo v kategorii přívlastkových vín. Letošní rok bude ročníkem mohutných vín, kde se bude prolínat alkohol až kolem čtrnácti procent a výraznější cukry. Záležet bude na každém vinaři, jaký záměr bude s vínem mít. Z vinařského hlediska bude rok ještě náročný, protože každého čeká ve sklepě hodně práce,“ řekl sklepmistr vinařství Waldberg Vrbovec Pavel Filipovszki.

„Už v nynějším stavu vína, takzvaném zakalení, je jasné, že bude mít perspektivu. Oproti loňsku má především vyšší cukernatost, která může způsobit problémy ve sklepě. Buď bude výsledný produkt sladký, nebo s větším obsahem alkoholu. To už je na umu každého sklepmistra,“ doplnil vedoucí vinic Agrodružstva Vrbovec Karel Blahůšek.