Pomník se jmény třiačtyřiceti mužů padlých na frontách první světové války stál ve Vranově za kostelem od července 1934. V historicky většinově německém městysi ale po druhé světové válce upadl v zpomenutí a téměř zanikl.

Podnět k obnově dalo listování rodinnou kronikou. "Když jsem dělala pořádek v rodinném archivu, našla jsem starou pohlednici s fotografií pomníku a zmínkou, že byl odhalen 7. července 1934. Pak jsem zjišťovala, kde vlastně stál a podařilo se najít i jména třiačtyřiceti padlých," řekla vranovská zastupitelka Alena Horná. Z nové podoby prostranství má velkou radost. "Bylo to tu takové rumiště, moc mě těší, že podařilo tohle místo tak pěkně upravit," řekla zastupitelka.

Hrádečtí oslavili o víkendu tradiční krojované hody.
Muzika, kroje a koláčky. Víkend patřil v Hrádku hodům

Pomník byl ještě před rokem prakticky zničený a celý zarostlý křovisky. "Je to další pěkné zákoutí ve Vranově, které se nám podařilo obovit. Postavili jsme novou zídku, udělali nový trávník, bude to velmi příjemné místo k posezení. Práce vyšly na necelých tři sta tisíc, pomohla nám dotace ministerstva obrany," řekl starosta Vranova Lubomír Vedra.

Památník označil za zapomenutou součást místní historie. "Je správné vzpomenout obětí válek, padlí byli všichni Vranováci, pocházeli odsud a je dobré je vzpomenout. Proto jsem podle dochovaných podkladů doplnili na pomník také jména padlých a pohřešovaných z druhé světové války," dodal Vedra. K výročí republiky představitelé městyse vedle pomníku zasadili také lípu. Pomník i strom požehnal vranovský farář Marek Dunda. (mm)