Bojíme se zápachu a dopravního ztížení. Taková hlasy byly slyšet poslední dobou v Moravském Krumlově. Obyvatelé Rakšic dokonce sepsali petici, ve které žádají, aby podobné stavby nevznikaly blízko obydlí. „Žádáme, aby zástupci města zamezili plánované výstavbě kompostárny v areálu bývalého družstva v Rakšicích. Důvodem je blízkost zástavby a zápach, který by se z této stavby v budoucnu šířil," napsala za petiční výbor Marie Cihlářová.

Společně se svými kolegy sehnala na sto třiatřicet podpisů. Konečné slovo dostanou příští týden zastupitelé. „Na jedné straně rozumím obavě lidí z případného zápachu, i když nevím, jestli správně pochopili rozdíl mezi kompostárnou a bioplynovou stanicí," podotkl starosta Moravského Krumlově Tomáš Třetina s tím, že otázku bioodpadů musí město každopádně řešit.

„Při hledání východiska přihlédneme k požadavku obyvatel Rakšic, který v petici zformulovali," dodal Třetina.

Lidé totiž navíc požadují, aby pro příště podobné stavby v Krumlově vznikaly ve vzdálenosti minimálně jeden kilometr od zastavěných částí města. „V Rakšicích měla vzniknout kompostárna, kterou hodlal stavět soukromník. Nyní jsme si nechali zpracovat projekt, který nabízí vystavět podobné zřízení v lokalitě za nádražím. Provozovtelem by bylo město," upřesnil starosta.

Vývoj událostí vítá Vlastimil Kocanda, který bydlí v Rakšicích nedaleko místa, kde měla kompostárna vyrůst. „Petici jsme sice nepodepsal, ale spíše proto, že se ke mě nedostala. Všichni jsme se obávali zápachu, který mohl ze zařízení vycházet. Je to obtěžující záležitost, kterou nelze nijak změřit, například na rozdíl od hluku," řekl Kocanda.

Nové místo, které město pro kompostárnu našlo, vítá. „O lokalitě jsme mluvili za mého dřívějšího působení v radě. Jsem rád, že se nyní představitelé města k tomuto nápadu vrátili," podotkl Kocanda.

Bouřlivá diskuze se kolem zamýšlené stavby v Rakšicích strhla na posledním zastupitelstvu. Firma, která měla kompostárnu stavět, totiž hodlala částečně využít pozemky města. Zastupitelstvem nakonec záměr neprošel.

Města ale mají zákonnou povinnost se s odpadem ze zahrádek vypořádat. V Krumlově lidé využívají kontejnery na sběrném dvoře. „Jednou za čas je přistavíme také do místních částí. Jakmile jsou plné, odvážíme je do kompostárny v Nové Vsi," vysvětli před časem šéf krumlovské Správy majetku Jiří Čemerka.

Další zařízení podobného druhu jsou v Oslavanech, Neslovicích či Vítonocích.