No konečně! Po desetiletí čekání a váhání ze strany vedení města a čtyřech letech stavebních prací se konečně dočkáme opravené ulice bez prachu a děr na silnici. Tak reagovali obyvatelé Údolní ulice v Miroslavi, které včera oslovil Deník Rovnost.

Místní z přibližně šesti desítek rodinných domů trápila především veliká prašnost z cesty, kterou často mladí řidiči projížděli příliš rychle. „Zvířený prach tady byl všudypřítomný. Okna stále zaprášená, větrat se nedalo. Takže budu jen ráda, když opravy skončí a budeme mít hezkou, čistou a klidnou ulici,“ uvedla například Hana Bezděková.

Jak dodala, udivily ji opravy trvající čtyři roky. „Podobné ulice jinde dělají za rok, u nás za čtyři,“ dodala.

Úsekové měření v Kuchařovicích.
Úsekové měření rychlosti v Kuchařovicích? Spolupráce se zadrhává

Aktuální práce i délku obou etap rekonstrukce vysvětlil starosta města Martin Plechatý. „Ještě za starosty Formana se udělaly inženýrské sítě. Jenže kvůli snaze získat dotaci celou opravu rozdělili na dvě části. Druhá etapa se proto musela doprojektovat a museli jsme absolvovat kolečko stavebních povolení,“ naznačil Plechatý.

Původní odhad nákladů na druhou etapu byly podle starosty kolem dvaceti milionů korun. „Nakonec jsme práce vysoutěžili za 14,3 milionu korun. Za to bude nový povrch ulice, pojezdové chodníky a osvětlení,“ dodal Plechatý s tím, že zpoždění způsobila i situace s koronavirem a tím způsobený nedostatek lidí ve stavebnictví.

Bez vody ve studnách

Místní jsou sice rádi, že se opravy konečně chýlí ke konci, vzpomínají však i na potíže s rekonstrukcí spojené. „Někteří sousedé přišli o vodu ve studnách. Upozorňoval jsem opakovaně i na zastupitelstvu, že hladina spodní vody s prameny je poměrně nízko. Svoji studnu jsme zachránil, protože jsem si práce pohlídal. V jiných studnách se voda ztratila. Chyběl pořádný stavební dozor,“ poukázal šestašedesátiletý Vladimír Šuhaj.

Ulice Údolní, které místní říkají Ramoš, je slepou ulicí v korytě říčky Miroslavka na západním okraji města. Podle místních je specifická. „Také dopravní inženýr pan Latner, kterého si bývalý místostarosta pozval na radnici k jednání o opravách naznal, že by tady neměly být žádné velké asfaltové či betonové plochy a že by si ulice měla zachovat svůj krásný venkovský přírodní ráz. Tak snad vše dobře dopadne,“ dodal Šuhaj.

Nemocnice Znojmo, ilustrační foto
Nemocnice Znojmo zvýšila počet Covid lůžek. Může jich být až pětačtyřicet

Na opravenou ulici se těší starší obyvatelé i mladé rodiny. „Ulicí se nedalo projet kočárkem a prašnost byla hrozná. Syn se tu nemohl projet ani s elektrickým autíčkem. Už aby bylo hotovo,“ řekla mladá maminka Ilona Laubová.