Šedesát zájemců se už zúčastnilo prezentace jednotlivých projektů za účasti tvůrců. Na místě dostali příležitost k vyjádření vlastního názoru. „Rádi vidíme, že lidé mají zájem k zapojení se do rozvoje našeho města,“ ocenil je znojemský místostarosta Jakub Malačka.

Mnohé jsou návrhy však pořadatelé vyřadili pro údajnou nerealizovatelnost. „Postupně jsme kontaktovali jejich autory a dolaďovali s nimi podobu projektů,“ dodal Malačka.

Na výběr jsou také čtyři návrhy pro městské části v oddělené kategorii. Na prezentaci účastníci nejvíce podpořili rekonstrukci útulku Načeratice za necelých jeden a tři čtvrtě milionu korun. „Cílem je zlepšení života zvířat v útulku. Když už tam musejí být, ať žijí alespoň v příjemnějším prostředí,“ hájila investici Hana Danová. Zájemci hlasují do jedenáctého října.

Šetření dopravní nehody. Ilustrační foto.
Žena vjela do protisměru, zůstala zaklíněná v převráceném autě. Je těžce zraněná

Hlasování je možné prostřednictvím systému Mobilní Rozhlas nebo s pomocí Portálu občana. „Přes rozhlas lze udělit pět kladných hlasů a dva záporné hlasy. Hlasování v Portálu občana je pak umožněno pouze obyvatelům Znojma s ověřenou identitou a trvalým bydlištěm na území města nebo městských částí. Hlasující tam rozdají pět kladných a dva záporné hlasy, jejichž hodnota se automaticky zdvojnásobí stejně jako při fyzickém hlasování,“ přiblížila celý systém mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Oba systémy pro online hlasováni podle ní spolu navzájem komunikují a je tedy zabezpečeno, že hlasy od jedné osoby budou započítány pouze jedenkrát. „Všechny zmíněné projekty jsou součástí participativního rozpočtu města,“ doplnila mluvčí Pastrňáková s tím, že případné další úpravy v návrzích se budou týkat pouze těch úspěšných.

Projekt "Tvoříme Znojmo" pomáhá již roky aktivně zapojovat obyvatele města do jeho dalšího rozvoje. Lidé podle jeho organizátorů sami navrhují změny ve městě, aby o nich následně sami rozhodovali.