Takřka každý den autobusem a vlakem do Brna na vysokou školu jezdí během semestru Petr Čermák z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Od září pojede za čtvrtinu běžné ceny. Začne totiž platit nový ceník v regionální dopravě na jihu Moravy. O zavedení nových slev pro děti, studenty a důchodce nad 65 let rozhodla vláda.

Nižší jízdné pomůže rodinnému rozpočtu. „Jsem rád, že se mi podaří ušetřit. Potěší to i rodiče, kteří mi část hradí,“ řekl Čermák.

Za čtvrtinu budou jezdit v regionální dopravě vlakem i autobusem děti a mládež do osmnácti let, studenti mezi osmnácti a šestadvaceti lety a lidé nad pětašedesát let. „Podařilo se nám sjednotit pravidla kromě regionální dopravy také v dopravě v osmi městech,“ sdělil Květoslav Havlík firmy Kordis koordinující dopravu v kraji.

Ilustrační foto.
Pitná voda nad zlato. Obce na Tišnovsku omezují spotřebu vody na sto litrů denně

Lidé zlevněné jízdné využijí v Adamově, Blansku, Břeclavi, Bystřici nad Pernštejnem, Hodoníně, Kyjově, Vyškově a Znojmě. „Věřím, že tento krok alespoň trochu pomůže odlehčit dopravní situaci ve Znojmě a přilepší rozpočtům rodin s malými dětmi,“ reagoval starosta Znojma Jan Grois.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Jihomoravský kraj, jenž Kordisu dává peníze na fungování, na změně tarifu podle mluvčí Moniky Brindzákové neprodělá. „Kompenzaci za slevy v regionální dopravě bude přímo dopravcům posílat stát,“ informovala Brindzáková.

Náklady na slevy v městské dopravě zaplatí kraj. „Částku, kterou města platí jako příspěvek na krajskou dopravu, jim letos a příští rok snížíme o předpokládaný pokles tržeb z městské dopravy způsobený změnou tarifu,“ sdělila Brindzáková. Podle ní půjde letos asi o milion korun, za rok bude suma více než dvojnásobná.

Při vážné nehodě ve Vranovicích zemřel na místě řidič, jeho spolujezdkyni transportoval vrtulník do nemocnice.
Vážná nehoda ve Vranovicích: Starší muž zemřel, ženu převezl vrtulník

V Brně se lidé slev dočkají také, ne však ve stejném rozsahu jako v kraji. Platí pro děti do patnácti let na předplatní i jednorázové jízdné a důchodce mezi pětašedesáti a sedmdesáti lety na předplatní jízdenky.

Podle primátora Petra Vokřála budou náklady na změny ceníku v městské dopravě asi dvacet milionů. „V prvních letech očekáváme, že dopravní podnik peníze ušetří na pohonných hmotách a jiných položkách. Například díky zavádění úsporných a moderních technologií,“ uvedl Vokřál.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Ilustrační fotografie.
Málo policejních hlídek? Místní se chrání sami