Skupinka lidí, kteří střídavě nahlíželi do velkého archu papíru a střídavě si prohlíželi koruny a kmeny stromů, byla k vidění ve středu před polednem v Dolním parku ve Znojmě. Památkáři, architekti a úředníci znojemské radnice řešili na místě, které stromy přijdou pokácet.

Revitalizace této části parku se blíží a je nutné získat příslušná povolení. Lidé se mohou k obnově další části parku vyjádřit již příští středu. Znojemské spolky totiž svolávají všechny, kterým není další osud parku lhostejný, k diskuzi do znojemského kina Svět. Pozvání obdrželi i představitelé radnice a architekti Ateliéru Tišnovka, kteří zpracovávali projekt.

„Označili jsme stromy, které mají být pokácené. Důvody jsou kromě zdravotního stavu stromů i například technické. Tam, kde narušují zídku u České spořitelny, přijdou stromy pokácet. Jen mě zaráží, že podkladem je dendrologický posudek z roku 2009. Možná by stálo za to vypracovat nový," uvažovala architektka Eva Wagnerová.

Hlavním účelem setkání bylo seznámit památkářku Dagmar Fetterovou přímo na místě se stavem stromů, které by měly jít k zemi. „Snažili jsme se o to, aby jich bylo co nejméně," podotkla Wagnerová.

Znojemský památkář Jan Kozdas poukázal i na to, že povolený počet vykácených stromů radnice vyčerpala již ve střední části parku. „Existovalo povolení na Dolní, Střední i Horní park ke kácení určitého počtu stromů. Tato kvóta je již tedy vyčerpaná," poznamenal Kozdas, za což sklidil nesouhlasné kroucení hlavou ostatních přítomných se slibem, že se vše musí vyhledat v archivu.

Odborníci se s úředníky zastavili nedaleko kašny a diskuze pokračovala. „Tento strom zde zůstane a uzpůsobíme jeho růstu i stezku. Nutno podotknout, že při odkrývání asfaltu budeme vše fotografovat a dokumentovat. Novým povrchem pak budou kostky," vysvětlovala architektka.

Přítomný byl i šéf Okrašlovacího spolku Otto Bouda, který netajil své rozčarování a rozhořčení. „Setkání na mě působí tak, že chybí potřebné náležitosti k tomu, aby se vše dělo v souladu s právními předpisy. Chápu, že spousta stromů je ve špatném stavu a jsou nebezpečné, ale druhá věc je architektonické řešení a celá koncepce parku, která se úplně změní," uvažoval Bouda.

Obavu o novou podobu spodní části parku vyjádřila matka jedné z žaček nedaleké školy. „Je to lesopark, kde si mohou děti hrát. Celé roky vtloukáme dětem do hlavy, že park jsou plíce města a nyní by měly stromy zmizet? Pokaždé se rozčílím, když na kácení pomyslím. Nynější podoba Středního parku se hodí spíše někam k zámku. S jeho současnou podobou se nezbývá než smířit. Ale Dolní park bývá vždy plný dětí a maminek s kočárky. Ke kácení by mělo město přistupovat citlivě," uvažovala matka dvou dětí, která si nepřála uvést své jméno. Redakce je však zná.

Pokud bude ona i kdokoli jiný chtít, může vyjádřit svůj názor ve veřejné diskuzi, kterou svolali představitelé znojemského spolkového života do kina Svět. „Víme zhruba, jak má projekt vypadat. Známe jeho kontury a víme, jaký má být v parku mobiliář. Svůj prostor dostanou i zástupci radnice a architekti z Ateliéru Tišnovka. Nechceme ale, aby šlo o čistě jejich prezentaci. Dostatečný prostor dostali v dubnové prezentaci, kterou pořádala radnice," poznamenal opoziční zastupitel a člen Okrašlovacího spolku Jiří Kacetl.